Eszeny – egy falu a kanyargó Tisza mentén

Eszeny község a hétvégén méltatja fennállásának 770. évfordulóját. Ennek apropójára látott napvilágot a Romanika Kiadó gondozásában a Kárpátaljai Spektrum sorozat legújabb kötete a neves turisztikai szakíró, helytörténeti kutató, Kovács Sándor tollából.

Eszeny – egy falu a kanyargó Tisza mentén című kötet hiánypótló munka, hiszen a településsel kapcsolatban ilyen összeszedett, történelmi adatokra épülő, ugyanakkor érdekfeszítően olvasmányos könyv még nem látott napvilágot, így méltán tarthat érdeklődést a köz érdeklődésére.

A könyvbemutatónak a helyi középiskola adott otthon, ahová nagy számban érkeztek Eszeny egykori és jelenlegi lakosai. Kovács Sándor életútját, szakmai tevékenységét Kacsó Viktória mutatta be.

A matematikatanári pályán induló Kovács Sándor az elmúlt évtizedekben honismereti-turisztikai könyveivel, térképeivel és filmjeivel írta be magát a köztudatba, megfogalmazásait, magvas gondolatait ma már a tudományos kiadványok is szívesen idézik.

A helytörténeti kutatás és publikálás fontosságáról dr. Zubánics László egyetemi docens, a KMMI elnöke szólt. Mint mondta, a szerzőhöz több évtizedes kapcsolat és barátság fűzi, s örömmel figyeli azokat az újabbnál újabb munkákat, amelyek az elmúlt években láttak napvilágot.

Hiánypótló, ugyanakkor ismeretterjesztő feladatot is „ellátnak” a Kárpátaljai Spektrum sorozat kötetei, hiszen gyakorlatilag újra fel kell fedeznünk múltunk minden apró szeletét.

Hírdetés

Mint mondta, múltunkról beszélni egyszerre állásfoglalás is, s a történelemmel csak akkor kerülhetünk egységes kapcsolatba, ha a megfelelő színvonalú műveltséggel a gondolkodás történetiségét is elsajátítjuk.

Pályájának alakulásáról, a kötet megírásának körülményeiről Csordás László, a KVIT elnöke készített rögtönzött interjút a szerzővel. A beszélgetés során végigvették tanári és írói pályájának fontosabb állomásait, a helytörténeti-ismeretterjesztő könyvek és egyéb kiadványok megszületésének körülményeit.

Kovács Sándor elmondta, az Eszenyről szóló könyv végső változata idén júniusban formálódott meg, s a kiadónak köszönhetően sikerült tartani a korábban kijelölt megvalósítási időkereteket.

Nem könnyű feladata volt, hiszen korabeli és mai fényképek százait kellett kiválogatni, a szöveggondozás során pedig gyakorlatilag minden egyes mondatot a témával kapcsolatos forrásokhoz kellett igazítani. Kovács Sándor kronológiai sorrendbe szedte a község múltját és jelenét, kiemelve azokat a korszakos eseményeket, amelyek meghatározták Eszeny mai arculatát. A kötet bemutatja azokat az intézményeket is, amelyek révén Eszeny bekerült a Kárpát-medence magyarságtörténetébe – ezek a templom, az iskola és a Ritmus néptáncegyüttes.

A szerző önvallomásait követően egy képes vetítésre került sor, ahol a könyv összeállítása során látókörébe került fotókból villantott fel néhány érdekességet. Könyvéből a kiadó jóvoltából reprezentációs célokra felajánlott az önkormányzat, a református egyház, az iskola és a óvoda részére, majd a jelenlévők dedikáltathatták Kovács Sándorral a kötetet.

A program a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet támogatásával valósult meg.

kisz


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »