Északról támad az afrikai sertéspestis

Az országhatáron megjelent afrikai sertéspestisre hívta fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

tyukok_malacok_2_or_b

A szakemberek Ukrajnában és a Moldovai Köztársaságban diagnosztizáltak beteg állatokat. Sikó Barabási Sándor arra kéri a romániai gazdákat, hogy a legkisebb gyanú esetén is azonnal forduljanak a hatóságokhoz, hogy időben el tudják kezdeni a kór terjedésének megfékezését. A háromszéki főállatorvos ugyanakkor cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint Bulgáriában és Magyarországon is felbukkant az afrikai sertéspestis. Szerinte fontos ugyan az elővigyázatosság, de nem kell pánikot kelteni.

Elővigyázatossági intézkedésként a szakértő azt javasolja a gazdáknak, hogy utcai cipőben és ruhában ne menjenek be az ólba, ne hajtsák ki az állatokat a mezőre, ne etessék ezeket sertés­húsmaradványokkal, illetve ne vásároljanak ismeretlen eredetű disznót. Az afrikai sertéspestis az emberre nem jelent veszélyt, viszont az állatállományt megtizedeli. A betegség ellen nem létezik vakcina, és gyógyszerrel sem lehet kezelni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »