Észak-koreai szankciók: Kína is bekeményített

Egy év alatt felével esett vissza a Kína és Észak-Korea közötti kereskedelem értéke, a januári érték még az egy hónappal korábbihoz képest is 31 százalékos csökkenés – írja a Reuters hírügynökség. Összesen kevesebb, mint 215 millió dollárnyi összegben kereskedett a remeteállam hatalmas kiterjedésű szomszédjával, ez 2014 júniusa óta a legkisebb érték.

Bár Peking Észak-Korea utolsó jelentős támogatója volt, mára beállt az Egyesült Államok sürgette szankciós politika mögé, amelynek célja végső soron gazdaságilag kivéreztetni Kim Dzsong Un rezsimjét.

Januárban Kína nem vett szomszédjától sem szenet – mely nagyon fontos bevételi forrás volt Észak-Koreának – sem vasat, sem pedig ólmot. Ami pedig szintén lényeges, olajat sem adott el nekik, csak valamennyi kerozint – talán részben azért, hogy a menetrend szerinti Phenjan–Peking repülőjárat mégiscsak működőképes maradjon.

Az viszont még így sincs kizárva, hogy a szükséges nyersanyagokhoz és egyéb termékekhez Észak-Korea a feketepiacon keresztül mégiscsak hozzájut, bár valószínűleg a szükségesnél jóval kevesebbhez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »