Észak-koreai katonák lépték át a Korea-közi határt, Dél-Korea figyelmeztető lövéseket adott le

Nagyjából húsz észak-koreai katona átlépte a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonalat, de miután a dél-koreai hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le, visszatértek a határ északi oldalára – jelentette a szöuli vezérkar alapján az MTI kedden.

A katonák a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet (DMZ) területén húzódó katonai demarkációs vonalat (MDL) még vasárnap helyi idő szerint 12 óra 30 perckor lépték át – tette hozzá a vezérkar, kiemelve, hogy

a leadott figyelmeztető lövéseket követően a határsértők visszavonultak, a dél-koreai hadsereg pedig további szokatlan tevékenységet nem észlelt.

A határsértő katonák ismeretlen tevékenységet végeztek a DMZ területén, ugyanakkor figyelembe véve, hogy a figyelmeztető lövések és a dél-koreai hadsereg hangszóróiból szóló felszólítások után azonnal visszatértek az északi oldalra, feltételezhető, hogy nem volt szándékos a határátlépés – közölte a szöuli vezérkar.

Hírdetés

Az 1950-től 1953-ig tartó koreai háború hivatalosan fegyverszüneti megállapodással és nem békeszerződéssel ért véget, így a két ország technikailag a mai napig hadban áll egymással.

(Címlapkép: Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, Pak Dzsong Cson, a Koreai Néphadsereg tábornagya és Kang Szun Nam, a honvédelmi minisztérium tábornoka a hadsereg vezérkarának kiképző központjában augusztus 29-én. MTI/EPA/KCNA)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »