Észak-Korea végleg elszigetelődhet a világtól

Észak-Korea végleg elszigetelődhet a világtól

Haley elmondta, hogy Washington Észak-Korea olajellátásának megszakítását kérte Kínától abban a telefonbeszélgetésben, amelyet Donald Trump amerikai elnök folytatott a nap folyamán kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel.

„Ma arra szólítunk fel minden nemzetet, hogy szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Észak-Koreával”, és „szakítsák meg kereskedelmi kapcsolataikat a rezsimmel, leállítva minden importot és exportot, s kiutasítva minden észak-koreai munkást” – mondta az amerikai ENSZ-nagykövet az ülésen, amelyet amiatt hívtak össze, hogy Phenjan helyi idő szerint szerdára virradó éjszaka ismét felbocsátott egy interkontinentális ballisztikus rakétát.

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor (k)
Forrás: AFP

Az ENSZ BT határozatait sértő rakétakísérletre utalva Haley kijelentette, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető olyan döntést hozott, „amely a világot közelebb viszi a háborúhoz, és nem távolabb tőle”. „Sohasem kerestük egy háború lehetőségét Észak-Koreával, és ezt ma sem tesszük” – mondta az amerikai nagykövet. „De ha háborúra kerül sor, ne tévedjenek, az észak-koreai rezsimet teljesen szétzúzzák”.

Észak-Korea szerdán azzal a bejelentéssel állt a világ elé, hogy sikerrel próbálta ki, eddigi „legerősebb” interkontinentális ballisztikus rakétáját, amely képes az Egyesült Államok bármely pontjára csapást mérni egy nukleáris robbanófejjel. A kommunista rezsim állami médiájában közzétett kormánynyilatkozat szerint a kora hajnalban felbocsátott Hvaszong-15 típusú rakéta röppályája csúcsán 4475 kilométeres magasságot ért el, és 53 perces útja végén az indítás helyétől 950 kilométerre csapódott a tengerbe.

A szeptember közepit követő újabb észak-koreai ballisztikusrakéta-kísérletre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok a múlt héten újra felvette Phenjant a terrorizmust támogató államok listájára.

Beszho Koro Japán nagykövet a BT rendkívüli ülésén „teljességgel elfogadhatatlannak” minősítette Phenjan legutóbbi rakétafelbocsátását, és azt követelte az országtól, hogy állítson le minden ballisztikusrakéta-kísérletet, nukleáris fejlesztést és más provokációt.

„Japán sohasem fog eltűrni egy atomfegyverekkel felszerelkezett Észak-Koreát” – mondta. „Nincs más választásunk, mint együttműködni, hogy a lehető legnagyobb nyomást gyakorolhassuk Észak-Koreára, annak érdekében, hogy eltérítsük mostani cselekvési irányától, és az atomfegyver-mentesítés felé fordítsuk.”

Vu Haj-tao kínai helyettes nagykövet ismét előállt azzal a javaslattal, hogy a felek válasszák a kettős befagyasztás megoldását, amelynek értelmében Észak-Koreát rakéta- és atomfegyver-kísérleteinek leállítására szólítanák, cserébe pedig az Egyesült Államok és Dél-Korea leállítaná a Koreai-félsziget közelében közösen tartott rendszeres hadgyakorlatait.

Trump újabb szankciókkal sújtaná Észak-Koreát

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete hasonló hangvételben beszélt, kijelentve, hogy Moszkva arra szólít fel határozottan minden érintett felet, hogy „vessen véget a feszültség spiráljának”. „Elengedhetetlen, hogy lépjenek egyet hátra, és gondosan mérlegeljék minden egyes mozdulatuk (várható) következményét” – tette hozzá.
A feszültségek azután csaptak magasba a távol-keleti térségben, hogy Észak-Korea júliusban két interkontinentális ballisztikus rakétát is felbocsátott, szeptemberben pedig végrehajtotta hatodik, minden eddiginél nagyobb hatóerejű nukleáris kísérleti robbantását, hogy robbanófejet fejlesszen ki rakétáihoz.

A phenjani rezsim 2006 óta szerepel a világszervezet szankciós listáján fegyverkezési programja miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa legutóbb szeptember 11-én fogadott el újabb, a korábbiaknál szigorúbb szankciókat, először véve célba Észak-Korea olaj- és gázellátását. Az Egyesült Államok és szövetségesei az elmúlt évben fokozódó nyomást igyekeztek gyakorolni Phenjan legfőbb szövetségesére, Kínára, hogy vesse latba minden befolyását, és szorítsa rá szomszédját rakéta- és atomfegyver-fejlesztési programjának feladására.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »