Észak-Korea uralkodója meglátogatta a kínai elvtársakat a nagy nyugati találkozó előtt

Kim Dzsongun észak-koreai vezető Kínába látogatott – jelentette a Bloomberg hírügynökség névtelenséget kérő három forrásra hivatkozva.

A Bloomberg szerint ez lenne a 2011-ben hatalomra került Kim Dzsongun első hivatalos – ismertté vált – külföldi útja. Sem a látogatás céljáról, sem tervezett útvonaláról nem szivárogtak ki eddig információk.

A Kyodo japán hírügynökség hétfőn jelentette, hogy a phenjani rezsim egy magas rangú tisztségviselője érkezett vonattal Pekingbe. Az ügyre rálátással bíró illetékesekre hivatkozva a Kyodo arról számolt be, hogy a látogatás célja a zilált kínai–észak-koreai kapcsolatok javítása. A két állam ugyanis elhidegült egymástól, miközben a phenjani kommunista vezetés nukleáris programján dolgozott, Peking viszont támogatta az éppen ez ellen irányuló büntetőintézkedéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Peking hagyományosan az elzárkózó észak-koreai vezetés szövetségesének számít, ugyanakkor Kim Dzsongun a közeljövőben tervez találkozókat Kína két nagy riválisával, Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal.

Hírdetés

A Nippon News Network hírtelevízióban bemutatott képsorokon egy 21 vasúti kocsiból álló zöld szerelvényt lehetett látni sárga, vízszintes csíkokkal az oldalán. A japán műsorvezető megjegyezte, hogy Kim apja, Kim Dzsongil ugyanilyen szerelvényen érkezett Pekingbe 2011-ben.

A Kyodo saját forrásaira hivatkozva még vasárnap közölte, hogy egy különvonat kelt át vélhetően egy magas rangú tisztségviselővel a Pekingtől 1100 kilométerre fekvő Dandong határvárosánál. Az út vasúton a kínai fővárosba 14 órát vesz igénybe.

Szemtanúk fokozott biztonsági intézkedésekről számoltak be az említett vasútvonalon, de a fővárosban is. A rendőrség emellett hétfőn a turistákat a központi Tienanmen tér elhagyására szólította fel, ami többnyire csak magas rangú látogatóknak a Nagy Népi Csarnokban történő fogadása alkalmával fordul elő.

A Reuters helyszínen lévő tudósítója egy hosszú gépkocsikonvojról számolt be, köztük egy elsötétített ablakú limuzinról a Csangan főúton. A hírügynökség kiemelte, hogy az elhunyt korábbi észak-koreai vezetőnek, Kim Dzsongilnek a látogatásait is mindig csak utólag erősítette meg a pekingi, illetve a phenjani vezetés.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »