Észak–Korea: újabb sikertelen rakétateszt

Az indítás után nem sokkal felrobbant az a nagy erejű rakéta, amelyet Észak-Korea a hétvégén tesztelt – közölte hétfőn a dél-koreai hadsereg.

Phenjan szombaton feltehetően egy Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely elméletileg képes elérni a csendes-óceáni Guam szigetét.

Általában az ilyen észak-koreai rakétakísérletekről mind Washington, mind Szöul nagyon gyorsan beszámol, most azonban csupán 15 órával később közöltek információkat.

A dél-koreai vezérkar egy illetékese azt magyarázta a sajtónak, hogy az észak-koreai rakéta nem sokkal az indítást követően hirtelen irányt változtatott, és ennek elemzése jelentős időbe tellett.

A hadsereg szóvivője szerint a rakéta hajtóműve röviddel a kilövést követően felrobbant.

A rakéta elérheti Dél-Koreát és Japánt is

A Muszudan észak-koreai gyártmányú rakéta, először 2010 októberében egy katonai díszszemlén volt látható nyilvánosan. Elvileg 2500–4000 kilométer a hatótávolsága, képes lehet elérni Dél-Koreát és Japánt.

Észak-Korea öt sikertelen rakétakísérletet követően, idén júniusban sikeresen lőtt ki egy Muszudant, amely 400 kilométer megtétele után csapódott a tengerbe, mintegy 300 kilométerre a japán partoktól. Ezt a próbálkozást üdvözölte Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is, aki szerint az bizonyítja Phenjan képességét a csendes-óceáni térségben állomásozó amerikai erők támaszpontjainak elérésére.

Pár éven belül Amerika lesz a célpont?

Amerikai szakértők szerint a Muszudan rakétákkal folytatott kísérletek segíthetik Észak-Koreát abban, hogy 2020 környékén egy nukleáris robbanófej hordozására képes, az amerikai szárazföldi területek elérésére alkalmas interkontinentális rakétát fejlesszen ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »