Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki

PHENJAN. Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel Phenjan egyik külsõ kerületébõl keleti irányba, a rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, majd a Csendes-óceánba csapódott – jelentették péntekre virradóra a hírügynökségek.

A Jonhap dél-koreai hírügynökség tette közzé elõször a hírt néhány perccel a rakéta kilövése után.   

Ezt követõen Tokióban is megerõsítették az észak-koreai rakétafelbocsátás hírét, pontosítva, hogy a szerkezet a Hokkaidón fekvõ Erimo városától kétezer kilométerre keletre csapódott a tengerbe.   

A rakéta típusát még nem sikerült azonosítani, az elsõ hírek szerint a dél-koreai katonai illetékesek az amerikaiakkal közösen vizsgálták az elsõ percekben rendelkezésre álló információkat. Nem sokkal késõbb dél-koreai katonai források a Jonhapnak elmondták: körülbelül 3700 kilométeres hatótávolságú rakétáról van szó, amely mintegy 770 kilométeres magasságban repült.   

Két nagyobb japán légitársaság közölte, hogy az újabb észak-koreai rakétafelbocsátás nem befolyásolta sem a bel-, sem a külföldi légi járatok menetrendjét. A vasúti közlekedés azonban idõlegesen szünetelt az ország északi és északkeleti körzeteiben.   

A japán kormány nem késlekedett azonnal határozottan elítélni az újabb észak-koreai ballisztikus rakétatesztet. Szuga Josihide, a japán kormány fõtitkára pénteki tokiói sajtóértekezletén elfogadhatatlannak nevezte az effajta cselekményeket. Hangsúlyozta: országa soha nem fogja eltûrni ezeket a sorozatos provokációkat, és határozottan tiltakozik Phenjannál. Mint jelezte, a szigetország szorosan együttmûködik az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával és a többi érintett állammal, hogy sürgõsen megfelelõ választ adjon Phenjan újabb lépésére.   

Észak-Korea augusztus 29-én is ballisztikus rakétát bocsátott fel, az is átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »