Észak-Korea nevében próbált rakétaalkatrészeket eladni egy férfi

Letartóztattak Ausztráliában egy férfit, aki a gyanú szerint Észak-Korea nevében próbált rakétaalkatrészeket és szenet eladni a feketepiacon – közölte a rendőrség vasárnap.

A koreai származású, de több mint 30 éve Ausztráliában élő férfiról azt gyanítják, hogy Phenjan ügynöke volt. A nukleáris- és ballisztikusrakéta-programja miatt kiterjedt gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtott Észak-Korea nevében próbált értékesíteni rakétarendszer-elemeket, egyebek mellett a ballisztikus rakéták irányításához szükséges szoftvert, valamint szenet próbált eladni harmadik félnek Indonéziában és Vietnámban.

Hírdetés

Az ausztrál rendőrség szerint ha a férfi sikerrel járt volna, Észak-Korea több tíz millió dollárt nyert volna az ügyleteken, megsértve ezzel a nemzetközi kereskedelmi szankciókat.

A hatóságoknak bizonyítékuk van arra, hogy a férfi kapcsolatban állt magas rangú észak-koreai tisztségviselőkkel, de az bizonyos, hogy a rakétaalkatrészek végül nem jutottak el Ausztráliáig. A rendőrség hangsúlyozta azt is, hogy a gyanúsított a feketepiacon próbálkozott, és hivatalos körök a jelek szerint nem érintettek az Indonéziában és Vietnámban tervezett széneladási ügyletekben sem.

A szombaton Sydney-ben elfogott férfinak a jövő héten kell megjelennie a bíróság előtt. Akár 18 év börtönre is ítélhetik, ha bűnösnek találják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »