Észak-Korea nagy hatótávolságú cirkálórakétát tesztelt a hétvégén. Japánnak van oka aggódni

Észak-Korea nagy hatótávolságú cirkálórakétát tesztelt a hétvégén. Japánnak van oka aggódni

Észak-Korea új, nagy hatótávolságú cirkáló rakétát tesztelt, amely elvileg képes elérni Japán szigeteit. Legalábbis ezt állítja az észak-koreai állami KCNA televízió. A bejelentés azt kívánja jelezni, hogy a kommunista dinasztikus diktatúra az őt sújtó súlyos élelmiszerhiány és gazdasági válság ellenére is képes fegyvereket fejleszteni. Magyarul: nehézségei ellenére továbbra is fenyegetést jelent Japán és az USA számára.

A rakétákat az észak-koreai állami televízió „nagy jelentőségű stratégiai fegyverként mutatta be”. A Rodong Sinmum nevű lap pedig közölt egy fotót, amelyen az látszik, hogy egy rakétát lőnek ki egy hordozó rakétából.

A teszteket szombaton és vasárnap hajtották végre, és a lövedékek elérték céljukat, mielőtt az észak-koreai területek felett a tengerbe zuhantak volna. A szakértők szerint ez elehet az első olyan hordozórakétája az országnak, amely képes lehet nukleáris robbanófej célba juttatására is, hatótávja valahol 1500 kilométer lehet. Ugyanakkor, azt egyelőre senki nem tudja, hogy az észak-koreaiak képesek-e olyan kicsi atombombát készíteni, ami elfér egy ilyen hordozórakétán.

Hírdetés

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának korábban bevezetett szankciói megtiltják Phenjannak, hogy ballisztikus rakétákat teszteljen, de a cirkálórakéta nincs a feketelistán. A cirkáló rakéták alacsonyan repülnek, ezért nehezebb őket észlelni és kilőni.

Észak-Korea csaknem egy éve még a szokásosnál is szigorúbban elszigetelődött a külvilágtól. A járvány idején megszakította kereskedelmi kapcsolatai nagy részét még az egyetlen szövetségesével, Kínával is. Egyes hírek szerint az ország az éhínség szélén áll.

BBC.com, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »