Észak-Korea mondta le az e heti találkozót Pompeóval

Észak-Korea mondta le az e heti találkozót Pompeóval

Amerikai tisztségviselők szerint Észak-Korea mondta le az e heti találkozót Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és észak-koreai kollégája, Kim Jong Csol között – mondta el Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszter csütörtökön.

A felek Észak-Korea nukleáris leszereléséről és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, illetve Donald Trump amerikai elnök második csúcstalálkozójának részleteiről tárgyaltak volna.

Kang nem indokolta meg, hogy Észak-Korea miért mondta le a New Yorkba tervezett megbeszélést. A dél-koreai külügyminiszter jelezte: telefonon tárgyalna a kérdésről Pompeóval.

A dél-koreai elnöki hivatal korábban úgy vélekedett, hogy az esemény elhalasztása nem lesz hatással a Washington és Phenjan közötti tárgyalások lendületére. Trump riportereknek azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem siet, és más időpontban kerítenek sort Pompeo és Kim Jong Csol találkozójára. Eközben Szöul bejelentette, hogy jövőre 230 millió eurónak megfelelő összeget fordít a határokon átívelő közút- és a vasúthálózat fejlesztésére az Észak-Koreával szembeni szankciók ellenére. Szöul párbeszéddel és közös projektekkel próbál közeledni Phenjanhoz, míg Washington a nukleáris leszereléshez köti a gazdasági szankciók feloldását.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »