Észak-Korea miatt egyre többe kerül a februári téli olimpia Phjongcshangban

Észak-Korea miatt egyre többe kerül a februári téli olimpia Phjongcshangban

A phjongcshangi februári téli olimpia szervezői nem kis kihívás előtt állnak, a sportért rajongók jelentős részét tarthatja ugyanis távol az észak-koreai fenyegetéshullám. Emellett anyagi vonzata is van Phenjan ellenséges viselkedésének, mivel a biztonságot elősegítendő kiemelt összeget költenek Dél-Koreában a beléptető kapus ellenőrzésekre. Hogy az északiak veszélyt jelenthetnek a sportrendezvényre, nem alaptalanul gondolják a szervezők, mivel harminc éve hasonló helyzettel álltak szemben.

A CIA emberei az 1988-as szöuli olimpia idején attól tartottak, hogy az észak-koreai rezsim tönkre akarja tenni a rendezvényt. Az erről szóló dokumentum nemrégiben került a Los Angeles Times birtokába. A sportesemény előtt már egy évvel kezdte a CIA a vizsgálódást, még a Korean Airlines egy gépének felrobbantása előtt – írja a Business Insider. A merénylő arról számolt be akkor, hogy a Kim családtól jött a megbízás az olimpiát megelőző megfélemlítés érdekében. Az eset bosszúnak is felfogható, hiszen a diktatúra közös rendezésben gondolkodott, amit Szöul nem fogadott el. Három évig tárgyaltak arról, hogy a rendezés egy kisebb részét Phenjan kaphatja meg, ami azonban sértőnek és elégtelennek bizonyult.

A februári phjongcshangi téli olimpiát megelőzően tehát érthető okokból kiemelt figyelmet kap a biztonság. A lépést nemcsak saját belátásra tették meg, hanem például Franciaország ősszel nyilatkozott arról, hogy csak garantált biztonság esetén vesz részt az olimpián.

A Reuters szerint a dél-koreai védelmi minisztérium ötezer fegyveres biztonsági őrt állít szolgálatba, valamint kiemelt figyelem irányul az északi hekkertevékenységekre is. A lap szerint a biztonsági kapus ellenőrzés 17,6 millió dollárt, a kiberbiztonság további 1,3 milliót emészt majd fel, ez összesen ötmilliárd forintnál is magasabb összeg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »