Észak-Korea felelős a WannaCry zsarolóvírusért, állítja az Egyesült Államok

Észak-Korea felelős a WannaCry zsarolóvírusért, állítja az Egyesült Államok

A Trump-kormány hivatalosan Észak-Koreát teszi felelőssé a WannaCry zsarolóvírus-akcióért, melynek során több ország egészségügyi, közigazgatási és pénzügyi szektorát érte támadás – tette világossá az MTI beszámolója szerint a The Wall Street Journal című napilap honlapján közzétett írásában a Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója.

„A támadás széles körű volt, milliárdokat emésztett fel, és Észak-Korea közvetlenül felelős érte” – húzta alá Tom Bossert. Világossá tette, hogy a kormánynak bizonyítéka van erre, melyet más kormányok, köztük az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland valamint az érintett operációs rendszert gyártó Microsoft is megerősített.

http://mno.hu/

Hírdetés

Bossert kedden elmondta azt is, hogy a Facebook és a Microsoft a múlt héten hatástalanított több észak-koreai kibertevékenységet. A tanácsadó nyilatkozatából nem derült ki, milyen jellegű cselekményekről van szó, ugyanakkor szót ejtett arról, hogy az amerikai kormány együttműködésre sürgette ezeket a vállalatokat a kiberbiztonság terén.

A fehérházi tanácsadó aláhúzza: felelősségre fogják vonni Phenjant, és továbbra is a „maximális nyomásgyakorlás stratégiáját” követik Észak-Koreával szemben.

A május közepén végrehajtott támadásban 150 országban mintegy 200 ezer szervezet körülbelül 300 ezer számítógépe „esett el”. A vírus titkosította a számítógépeken található adatokat, és csak 300 dollár ellenében volt hajlandó feloldani a számítógépek „blokádját”.

A támadást lehetővé tévő rést egyébként éppen az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) fedezte fel. Ám ahelyett, hogy értesítették volna a Microsoftot a rendszer sebezhetőségéről, úgy döntöttek, hogy saját eszközt fejlesztenek ki, mellyel szükség esetén maguk használhatják ki a rendszer hibáját. Mindezt azonban hackerek megszerezték, és így az eszköz „rossz kezekbe” került.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »