Észak-Korea bebizonyította, hogy webbiztonságban is élen jár

Észak-Korea bebizonyította, hogy webbiztonságban is élen jár

Észak-Koreában, ahol sok egyéb mellett a YouTube, a Facebook és a Twitter is be van tiltva, nem gondolnánk, hogy közösségi oldal indul – írja a hvg.hu. Pedig pár napja ez történt, a probléma csak az, hogy túlságosan közösségi lett. A honlap egy az egyben úgy néz ki, mint a Facebook, de ez a legkisebb gond vele.

A fő probléma a Motherboard újságírójának tűnt fel, aki regisztrált az oldalra. Posztolt pár cikket a diktatúrát és vezetőjét kigúnyoló mozifilmről, majd várta a hatást, ami nem is maradt el. Nem Észak-Korea nagyhatalmú vezetői keresték meg, de mint kiderült, ők is simán megtalálhatják, ahogy bárki mást, akit veszélyesnek tart az államvezetés, vagy akit meg akarnak figyelni.

A hiba az alábbi kép jobb alsó sarkában látható, ahol a szponzorációs dobozban egy üzenet jelent meg: "nem én csináltam ezt az oldalt, csak megtaláltam a belépőkulcsot". Az üzenet írójának felhasználóneve is ott volt, így az újságíró küldött neki üzenetet. A válaszból kiderült, hogy egy 18 éves skót fiatalember a tettes, aki tesztelte a hivatalos név nélkül futó közösségi oldalt.

A fiók feltöréséhez csak egy "Admin" feliratra kellett kattintania, majd megadni egy felhasználói nevet és egy jelszót. Ez lehetett volna az is, amit csak a Motherboard újságírója ismer, de e helyett beütött próbaként egy hihetetlenül egyszerű kombinációt, ami a közösségi oldal minden tartalmához hozzáférést adott. Most kapaszkodjanak meg: a felhasználói név az "admin" volt, majd a világ második legnépszerűbb jelszavával tört a rendszerbe, ami nem más, mint a "password".

Ezzel a gyerekjátéknak minősülő művelettel az összes felhasználó levelezéséhez hozzá lehet férni, cenzúrázni lehet minden bejegyzést, teljes kontrollt ad a belépőnek. Persze ezen nem kell meglepődni egy országban, ahol még az operációs rendszerekbe is kémprogramot tesznek.

A 18 éves "betörő" egyébként az adminisztrációs rendszerben megtalálta a közösségi oldal nevét is, ami rendkívül kreatív: Best Korea’s Social Network.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »