Észak-Korea "bármikor, bármilyen formátumban" tárgyalna az Egyesült Államokkal

Észak-Korea "bármikor, bármilyen formátumban" tárgyalna az Egyesült Államokkal

Az észak-koreai vezetés most jelezte: továbbra is hajlandóak “bármikor, bármilyen formátumban” az Egyesült Államokkal fennálló vitás kérdések rendezésére.

„Nagyra értékeljük Trump elnök példa nélkül álló erőfeszítéseit, hogy megvalósuljon a történelmi észak-koreai-amerikai találkozó”

– idézte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettes pénteki közleményét.

Kim Kje Gvan szerint az Egyesült Államok egyoldalú döntése bizonyítja, hogy mennyire komoly az ellenszenv Phenjan és Washington között, s egyben rávilágít, milyen égető szükség van a két ország vezetőinek találkozójára. Elmondta, hogy Kim Dzsongun a lehető legnagyobb erőfeszítést tette, hogy létrejöjjön a találkozó Trumppal.

„Azt a következtetést vonnám le, hogy Trump elnök álláspontja az észak-koreai-amerikai találkozó vonatkozásában nem áll összhangban a világnak a béke és stabilitás iránti vágyával sem globálisan, sem a Koreai-félszigeten”

Hírdetés

– hangsúlyozta.

Kono Taro japán külügyminiszter péntekre virradóra megértését fejezte ki Trump elnök váratlan döntésével összefüggésben, hogy lemondta a csúcstalálkozót.

„Nincs értelme olyan észak-koreai-amerikai csúcsot tartani, amely nem hoz eredményeket”

– jelentette ki a japán tárcavezető Mexikóvárosban tett látogatása során.

„Folytatni fogjuk az együttműködést az Egyesült Államokkal, hogy eredményes megbeszéléseket tarthassunk Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének és a phenjani vezetés által elhurcolt japán állampolgárok ügyének rendezésére”

– idézte Tarót a Kyodo japán hírügynökség.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »