Észak-Írországba is ellátogathat Ferenc pápa

Szent II. János Pál volt az utolsó pápa, aki Írországba látogatott. 1979-es útja alatt viszont nem léphetett be a brit fennhatóság alá tartozó Észak-Írországba a protestáns lojalisták és a katolikus szeparatisták közötti összecsapások miatt. Ferenc pápa a jelek szerint azt tervezi, hogy Belfastba is elutazik.

Hétfőn Enda Kenny ír kormányfő Ferenc pápánál járt audiencián. A miniszterelnök a találkozó után közölte, szóba került, hogy az egyházfő hamarosan Írországba utazik, ami közel negyven év után az első pápai látogatás lenne az országban, írja a The Telegraph.

Kenny azt is hozzátette, hogy az északír vezetéssel azon dolgoznak, hogy az Egyesült Királysághoz tartozó területre is elutazhasson. Ehhez szüksége lesz a helyi hatóságok meghívására és a brit kormány legalább formális beleegyezésére is. Arra, hogy katolikus egyházfő utazzon Észak-Írországba, még nem volt példa.

Legutóbb a szentté avatott II. János Pál tett erre kísérletet 1979-ben, de akkor biztonsági okokból le kellett mondani az utat. Ekkor ugyanis még heves összecsapások voltak a protestánsok és a katolikusok között, az IRA szeparatista terrorszervezet is aktív volt még.

A legvalószínűbb az, hogy Ferenc pápa ellátogat Aramagh-ba, Írország spirituális központjába. A legenda szerint ugyanis itt alapította meg székesegyházát Szent Patrik, a szigetország védőszentje. Ez jelenleg a protestánsok kezén van.

Sok feszültség volt korábban a pápa és az északír politikai és egyházi vezetők között. A néhai Ian Paisley északír protestáns lelkész például antikrisztusnak nevezte János Pál pápát 1988-ban. Az 1998-as húsvéti megállapodás után viszont megbékélt, amikor a terület első miniszterévé választották: kiegyezett korábbi katolikus ellenfeleivel, és az egyházzal is békét kötött.

Arlene Foster, aki a poszton követte, most azt közölte, hogy szívesen találkozna a pápával, ha a katolikus egyházfő Észak-Írországba látogatna. De ő is arról beszélt, hogy a meghívót a brit vezetésnek kell elküldenie. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »