Esterházyak nyomában Galántától Oroszlányba

Esterházyak nyomában Galántától Oroszlányba

Fontos Esterházy örökséget őriz és bontakoztat ki Galánta. A mátyusföldi város a magyarországi Oroszlány városának önkormányzatával karöltve mutatja be az Esterházyak életútját egy turisztikai projekt keretén belül.

Október végén véget ér az Esterházyak nyomában Galántától Oroszlányba elnevezésű projekt. Mindkét város történelme szorosan kapcsolódik a hírneves Esterházy családhoz. A felvidéki Galántán két kastély, egy reneszánsz és egy neogótikus is jelképezi a nemesi család értékes hagyatékát. A neogótikus kastély megmaradásáért és felújításáért az önkormányzat és egy polgári társulás is aktívan dolgozik.

A munka része a neves Esterházy de Galantha család történeteinek bemutatása, szellemi és építészeti örökségük őrzése is.

Galántán az utóbbi években jól kifejlődött az Esterházy-turizmus is. Egy turisztikai zóna kiépítését célozták meg az Oroszlánnyal közös projektben is.

Az Interreg projekt keretén belül a két város iskolásai, fiataljai ismerhették meg a másik település Esterházy-örökségét és régiós értékeit. Az eredeti tervek szerint a diákok kiutaztak volna a partnertelepülésre, és személyes interakcióban lett volna részük, de a járványügyi rendelkezések miatt nem merték bevállalni nyolc busznyi gyerek utaztatását – magyarázza Slávik Andrea, a Galántai Városi Hivatal idegenforgalmi referense. Ezért módosították a projektet, a diákok így az online térben, videók és interaktív segédanyagok segítségével járták be az Esterházy-utat, Oroszlánytól Galántáig.

Hírdetés

Galántáról három szlovák és az egyetlen magyar alapiskola, a Kodály Zoltán Alapiskola diákjai vettek részt a neogótikus kastély dísztermében megrendezett vetítésen és bemutatón. A galántai diákok az Oroszlányi Esterházy Kastély és a Bányászati Múzeum kincseiről szerezhettek tudomást, míg a magyarországi fiatalokat a galántai Esterházyak, a két kastély, valamint az egykori Esterházy-kápolna történetével ismertették meg az idegenforgalmi szakemberek. A diákoknak azonban nagyon is fülelniük kellett az előadásokon, hiszen egy munkafüzetben feladatokat töltöttek ki a hallottak alapján. A szlovák diákoknak Slávik Andrea fordította le a magyar videókat.

Az oktatási folyamaton kívül a két város turisztikai infrastruktúrát is tudott fejleszteni a projektből.

Galántán a neogótikus kastély mellett kültéri érintőképernyős információs pult telepítését érték el. A projektpartner részéről a majki Bányászati Múzeumban egy kültéri bányász tematikus élményparkot hoztak létre.

A határon átnyúló együttműködés projekt során többnyelvű nyomtatott füzetet is kiadtak, amelyet a galántai Esterházy kávézóban lehet elérni. A projekt az Interreg Szlovákia–Magyarország Kisprojekt Alap keretében valósult meg. Galánta és Oroszlány önkormányzata együtt közel ötvenezer eurót merített.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »