Esterházy Jánosról a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Esterházy Jánosról a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán két magyarországi helyszínen is megemlékeztek Isten szolgája Esterházy János életéről és mártíriumáról.

Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban 2022. február 24-én került sor az Esterházy János élete, mártírhalála és lelki öröksége című emléknapra, melyet Limbacher Gábor múzeumigazgató bevezetője után Balla Mihály országgyűlési képviselő nyitott meg.

Ezt példázza a mostani megemlékezés is, melyen részt vettek a Bárkányi János Katolikus Gimnázium diákjai is. A megemlékezésen ezt követően Molnár Imre történész tartott előadást Esterházy János életéről, majd pedig Dávid Zsuzsanna képzőművész tett tanúságot a zoboraljai mártír életének és szenvedésének máig élő és eleven hatásáról.

Mint elmondta, elmerülve az egykori politikus életének és szenvedésének tanulmányozásában, Esterházy Jánoshoz kapcsolódóan számos szimbolikus dolgot fedezhetünk fel, amely közelebb visz bennünket az ő áldozatának befogadásához.

A 7832-es rabszámban például a 7-es a hét szentség száma, Esterházynak az egyház szentségeihez való ragaszkodását jeleníti meg. A 8-as az ő életére is vonatoztatható nyolc boldogság mondást juttatja eszünkbe, a 3-as, a Szentháromság jele, amelynek szeretetforrásából Esterházy János is meríteni tudott egészen az ellenségszeretetig elmenően, s végül a 2-es szám a Bibliába foglalt két szövetség, az Ó- és az Újszövetség száma, arra utal, hogy Esterházy János, Jézus követőjeként az Újszövetség embere volt, aki megtestesíti számunkra a jövőbe vezető út példáját.

Hírdetés

A szécsényi megemlékezésen a városi elöljáróság mellett részt vett Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is.

Február 25-én, a Balaton-parti Zamárdi tartott megemlékezést, a gróf Esterházy János nevét is tartalmazó Magyar-lengyel barátság emlékművénél, mely a kommunizmus áldozataira emlékező kegyeleti gyertyagyújtással és harangszóval vette kezdetét.

Ezt követően a városi közösségi házban Gál Péter igazgató nyitotta meg az Isten szolgája Esterházy János, a visegrádi nemzetek apostola című dokumentumkiállítást, melynek keretében Molnár Imre történész foglalta össze az Esterházy János életére és mártírhalálára vonatkozó legfontosabb tényeket. A megemlékezők ezt követően megnézték a Triptichon című, Zsigmond Dezső és Csányi János által rendezett dokumentumfilmet.

Mind a szécsényi, mind a zamárdi rendezvényen a közönség soraiban ott voltak Esterházy János azon tisztelői is, akik zarándokként korábban már meglátogatták az alsóbodoki Esterházy János-kegyhelyet, s ezúttal is meghatódva idézték fel az ott kapott lelki élményeket és kegyelmi ajándékokat.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »