Esterházira neveznék át az Esterházy utcát

Esterházira neveznék át az Esterházy utcát

Az utcanevek átnevezéséről dönthet Galánta képviselő-testülete a csütörtöki plénumon – adta hírül az Új szó. A felvidéki hírportál azt írja, a Šaľská (Vágsellyei út) nevét Šalianskára, az Esterházy utcáét Esterházira változtatnák. Mint fogalmaznak, nem ez az első ilyen kezdeményezés.

A szlovák minisztérium szerint az utcanevek nincsenek összhangban a szlovák helyesírás szabályaival, ezért a galántai önkormányzat általános érvényű rendeletet dolgozott ki az utcanevek feltüntetéséről.

Az Új szó arról is tudósít, hogy a kulturális minisztérium az államnyelvtörvény alapján vizsgálta meg az utcaneveket, az államnyelv hivatalos érintkezésben való használata szerint pedig a testület elé kell terjeszteni az általános érvényű rendeletet, amelyben a két utcát az elfogadott rendelet értelmében át kell nevezni. A városi hivatal vezetője a lapnak azt nyilatkozta, hogy a határozatról a szakbizottságok is tárgyalnak, a testület pedig december 1-jén dönthet.

Takáč Zsolt, Galánta alpolgármestere ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy az Esterházy név ma már levédett márkanév. – Írásmódját a szlovák nyelvtani törvények alapján próbálják megközelíteni, de mivel márkanévről beszélünk, ez nem helyes. Senki sem kényszerítheti a várost egy ilyen határozat elfogadására. Az egyetlen releváns megnevezése az utcának az ulica Esterházy, Esterházy utca lehet – fogalmazott az Új Szónak az alpolgármestere, aki Szlovákiában az Esterházy név jogának tulajdonosa.

A lap beszámol arról is, hogy Takáč üzemelteti a galántai neogótikus kastélyban az Esterházy borozót és kávézót, ennek épületben képgalériát alakítottak ki, amely Galánta történelmét és az Esterházyak életét mutatja be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »