Este falhoz állítják a Videotont

Utolsó mohikánként a Videoton küzd az elemekkel – aktuálisan a dán Midtjylland csapatával –, a labdarúgó Európa Liga 3. fordulójában. A párharc odavágó mérkőzését ma este rendezik Felcsúton. A magyar csapat aktuális ellenfele tavaly ugyanebben a sorozatban megverte a Manchester Unitedet, méghozzá a nyolcaddöntőért folyó viaskodásban.

Az MTK, a Debrecen és főleg a Ferencváros szégyenteljes nemzetközi kupabúcsúja után a hazai futballszurkoló már bizonyosan nem tud annyira lelkesedni annak, hogy a Videoton továbbra is áll a lábán Európában, ám ha a fogadóirodáknak hinni lehet, már nem is kell emiatt kárognunk. A Tippmix oldalán ugyanis a Videoton csütörtök esti (20.30), dán Midtjylland elleni felcsúti Európa Liga-mérkőzése (selejtező, 3. forduló, odavágó) alatt a következő szorzók jelentek meg:

hazai: 2,95 – döntetlen: 3,15 – vendég: 2,40.

A magyar bajnokság ezüstérmese már túl van két körön, a moldovai Zaria Balti ellen úgy rendezte le itthon a párharcot (3–0), hogy idegenben (0–2) majdnem sikerült mindent úgy elrontania, mint a Fradinak a futballmámort a válogatott Eb-szereplése után. A szerb Cukaricki ellen viszont már jobban figyeltek Henning Berg fiai, a 2–0-s előnyt „nem sikerült” eladnia (1–1), bár a visszavágón ezúttal is levegőben lógott a bukás, déli szomszédaink sokáig vezettek. S gyorsan rendezzünk le még egy-két számot: a Vidi a klub-Európa-ranglistán a 124. helyen áll, a dánok a 91.-en. Arra, hogy a harmadik selejtezőkörben is előnybe kerüljön a magyar csapat, nagy szükség volna, különös tekintettel arra, hogy 2016-ban a Midtjylland még csak egyszer kapott ki otthon.

A dánok ranglistás helyezése mögött azért van némi teljesítmény: a Videotonhoz hasonlóan megnyerte a 2014/2015-ös bajnokságot, s miután a Bajnokok Ligájában elvérzett, az Európa Ligába bejutott, sőt, második helyen ment tovább a csoportból a Napoli mögött, de a Club Brugge-t és a Legia Warszawát megelőzve, megálljt a Manchester United parancsolt neki (összesítésben 3–6), de hazai pályán a vörös ördögöket is megtréfálták (2–1). Idén csak harmadikak lettek Dániában, de előbb a litván Suduvát söpörték félre az útból (össz.: 2–0), majd a liechtensteini Vaduz volt az áldozat (össz.: 5–2). A dán bajnokság is elrajtolt már, hasonlóan a magyarhoz, és nincsenek kifogások, a 15 eddig megszerezhető pontból 13-at be is zsákolt a Midtjylland.

Bódog súg: Nehéz lesz, de nem kell félni

És akkor a közös szál: 2011-ben egy bizonyos Bódog Tamás volt a Videoton pályaedzője. Abban az évben a piros–kékek bajnoki címet ünnepelhettek. Bódog azóta már a dán Bröndbynél másodedző, a Videoton honlapján pedig súgott is egy-két dolgot:

„Nem vár könnyű összecsapás a Vidire. Amire mindenképp oda kell figyelnie a fehérvári csapatnak, az az, hogy a dán együttesben nagyon jó testfelépítésű, magas, erős labdarúgók szerepelnek. Az előző szezonban például a Midtjylland szerezte pontrúgásból a legtöbb gólt. A nagy bedobásaikra is készülni kell, amelyekből rendre veszélyes szituációkat alakítanak ki az ellenfél kapuja előtt. Félnie nem kell a magyar csapatnak, mert bár jó együttes a dán, de közel sem legyőzhetetlen. Két-három nagyon jó játékosuk van, azonban sérülés és eltiltás miatt lesznek hiányzóik.”

Az este fél 9-kor tehát Felcsúton kezdődő találkozó játékvezetője a mindössze 31 éves finn Ville Nevalainen lesz, mindössze a negyedik nemzetközi kupameccse neki. A visszavágóra jövő csütörtökön este 6-kor kerül sor Herningben, másnap pedig – továbbjutás esetén – ki is sorsolhatják a Videoton play-off ellenfelét. Már csak azért is nagyon kéne a továbbjutás a Videotonnak, mert – mint azt Muszbek Mihály sportközgazdásztól pár napja megtudtuk – az elmúlt naptári évben a legnagyobb veszteséget a magyar csapatok közül a Videoton halmozta fel, 1,158 milliárd forintnyit… Az Európa Liga pedig jó kis zsíros bödön.

HENNING BERG, a Videoton FC edzője

– Két kiegyenlített mérkőzés vár csapatra. A dán csapat fizikálisan erős, direkt futballt játszik, játékosai sokat futnak, magas támadóik pedig a pontrúgásoknál jelenthetnek veszélyt. Az ellenfél legnagyobb erőssége a csapategység, ennek is köszönhetően győzte le az előző idényben hazai pályán a Manchester Unitedet. A rivális nagyobb európai tapasztalattal és komolyabb taktikai repertoárral rendelkezik, mint az előző két körben kapott moldovai és szerb ellenfél. Mindent meg fogunk tenni, hogy továbbjussunk, hiszen már csak a Videoton képviseli a magyar színeket az európai kupasorozatokban. A támadójátékunk kezd összeállni, az együttes gyorsabban járatja már a labdát, jó csapatjáték alakult ki, védekezésben pedig fegyelmezett munkát végeznek a játékosok. A dánok ellen magabiztosnak kell lennünk labdabirtoklásban, és meg kell szerveznünk a pontrúgások elleni védekezést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »