Esőkert a zöldebb jövőért

Esőkert a zöldebb jövőért

A nagykaposi Hudák László ma azon kevesek közé tartozik, aki nemcsak a jelennek él, hanem odafigyel arra is, hogy az utókorra milyen életteret hagy örökül. Otthona és családja köré egy ökokertet épített, szinte teljesen önellátóak a zöldségekből, a gyümölcsökből, a húsból, élen jár az újrahasznosítás terén is. Cége a darált textil felhasználásával épületszigetelést végez. Ezúttal az esőkert kialakításának fontosságával ismerteti meg olvasóinkat, és már azt is tudja, hogy egy öntisztuló tó kiépítése lesz a következő projektje.

–Az esőkertek kialakításának ötlete az Egyesült Államokból származik, de Nyugaton már jól ismerik, sőt manapság Nyugat-Szlovákiában is egyre többen készíttetik el maguknak. Olyan egyedülálló kerttípusról van szó, amelynek kialakítása lehetővé teszi a  esővíz összegyűjtését. Ahelyett, hogy a víz lerohanna az utcán, és belefolyna a csatornába, az esőkertünk azt felfogja és több szempontból is hasznosítja. De előbb az esőkert kiépítéséről néhány gondolat! A háztetőről lefolyó vizet el kell vezetni egy előre létrehozott mélyedésbe, amelyet az épülettől bizonyos távolságban építünk ki 50-60 cm mélyen. Nagysága és helye a tető felületének méretével van összefüggésben. A kiásott földet komposzttal és homokkal kell összekevernünk, hogy milyen arányban, az a talaj eredeti összetételétől függ.  Ez a kevert föld teszi lehetővé, hogy a vizet felfogja, ideiglenesen tárolja illetve szűrje. Ezután olyan, viszonylag igénytelen évelőnövényekkel ültetjük azt be, amelyek megfelelnek az adott természeti feltételeknek, gyorsan átengedik a vizet, ugyanakkor a szárazságot is jól tűrik.

A felfogott esővíz milyen hasznot jelenthet az ember számára?

–Az esőkert kialakítása több szempontból is pozitív hatású: csökkenti a környezet levegőhőmérsékletét, amely az utóbbi évek kánikulájában nem elhanyagolható szempont. Javítja az ember körérzetét, hiszen párásítja a levegőt. Harmadrészt felfogja a levegőben fellelhető port. De hasznos a rovarok életterének és megélhetésének szempontjából is. Bevonzza azokat az élőlényeket, pl. gyík, méh stb., amelyek jelenléte védi a növényeket a kártevőktől.

Hírdetés

Esőkerteket csak családi házak közelében lehet létrehozni?

–Korántsem. Akik sorházakban élnek, azoknak is lehet esőkertjük, sőt a bérházakban élők is élhetnek a lehetőséggel. Természetesen ott azért nehezebb azt megvalósítani, mert kiépítését mindenkinek támogatnia kell. Aki kialakítja az esőkertet, az nem utolsó sorban állami támogatásra is számíthat, és soha többé nem kell az esővíz elvezetéséért fizetnie.

Mivel foglalkozik pontosan a vállalkozásuk?  

— Egy adott matematikai táblázat segítségével, a tető nagysága alapján, kiszámoljuk a kialakítandó mélyedés helyét és méretét. Megállapítjuk a talaj összetételét, a homok és a komposzt arányát. Itt jegyezném meg: vannak cégek, amelyek csak kaviccsal bélelik a mélyedést, mi viszont a természeteshez legközelebbi megoldásokat részesítjük előnyben. A megrendelő továbbá felvázolja nekünk a beültetett növényekkel kapcsolatos elképzeléseit. Vállaljuk az esőkert teljes kialakítását, amelynek kivitelezése maximálisan egy hetet vesz igénybe. Aki szeretne egy esőkertet, az tanulmányozza át a www.gronnliv.sk honlapunkat, amelyet június 25-én indítunk majd útjára, ott minden kérdésére választ kaphat, vagy keressen bennünket a közösségi oldalon!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »