Esélyük sincs a német rendőröknek a terroristák ellen

Amilyen a rendőrök felszereltsége és amekkora a létszámhiány, csak imádkozom, hogy ne jöjjenek terroristák – mondta a német szövetségi rendőrség szakszervezetének vezetője a Politico szerint.

Nagy bajban lenne a határokat, reptereket és vasutat is őrző német szövetségi rendőrség, ha egy párizsi vagy brüsszeli típusú terrortámadást kellene kivédenie, vagy akár azt megakadályoznia, hogy terroristák lépjenek be az ország területére, az egyenruhásoknak ugyanis csapnivaló a felszereltségük, és súlyos a létszámhiány is – mondta el a szakszervezetük vezetője. Ernst Walter szerint ezekkel a kondíciókkal képtelenek lennének az új típusú terrorizmus megfékezésére.

Igenis valós a veszély

Walter a november 13-ai párizsi és a március 22-ei brüsszeli támadások után is jobb védőfelszerelést követelt a rendőrjárőröknek: egyebek között golyóálló mellényeket és némi páncélzatot a járőrkocsikra. Mint mondta, például minden, a határon lévő ellenőrző pontra küldött rendőrnek biztosítani kellene a hozzáférést golyóálló járművekhez.

Bár Németországot a közelmúltban nem érte nagyobb iszlamista terrortámadás, Thomas de Maiziere belügyminiszter szerint a helyzet nagyon komoly, Hans-Georg Maassen, a német belföldi hírszerzés feje pedig januárban arra figyelmeztetett: az Iszlám Állam már hadat üzent az országnak.

Tavaly a külföldi titkosszolgálatok is jelezték, hogy terroristák támadást terveznek Berlin és Drezda pályaudvarai ellen.

Bár Németországban negyven regionális és szövetségi ügynökségnek vannak jól képzett terrorelhárító emberei, decemberben pedig felállt a BFE+ terrorelhárításban és embervadászatban tapasztalt tagokkal, hogy támogassák a már meglévő különleges egységeket, Walter szerint mégsem tudnák kezelni az ilyen terrortámadásokat. Városon belül is húsz percbe kerülhet, mire kiérnek a helyszínre, távolabbi területeken pedig órákat is igénybe vehet.

Csak terroristák ne jöjjenek…

Mint Ernst Walter elmondta, jelenleg a legnagyobb vasútállomásokat is csak fél személyzettel őrzik – sok német rendvédelmist a Frontex uniós határvédő szervezet rendelkezésére bocsátottak –, a létszámhiány pedig igencsak kiütközött, amikor a brüsszeli támadások után a szövetségi rendőrséget a belga, francia, luxemburgi és holland határokhoz rendelték, hogy megakadályozzák a terroristák Németországba menekülését.

A jelenlegi felszerelésükkel ezeknek a rendőröknek esélyük sem lett volna, ha igazi terroristákkal futnak össze – mondta Walter, hozzátéve:

ő csak imádkozhat, hogy sose jöjjön át a határon egy kalasnyikovval felszerelt terrorista,

mert tart attól, hogy az a kollégái halálával végződne.

A szövetségi rendőrség költségvetését a 2014-es 2,6 milliárd euróról csaknem 3 milliárdra emelték, a kormány pedig 3000 új rendőri pozíciót ígért. A szakszervezeti vezető szerint azonban ez korántsem lesz elég az ország védelmére.

A Hamburgi Rendőr-akadémia kriminológusa szerint ugyanakkor a rendőri szakszervezet csak a tagjainak az érdekeit védi, és a második világháború vége óta panaszkodik a felszerelésére. A katonainak tűnő rendőrségi járművek ráadásul megütközést kelthetnének a lakosságban. Rafael Behr úgy véli, nincs értelme háborús fegyverzettel megpróbálni harcolni a terrorizmus ellen, a rendőrök ilyetén felszerelése pedig csak a lakosság félelmét növelné egy lehetséges terrortámadástól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »