Esély sincs az ingatlanárak gyors csökkenésére

Esély sincs az ingatlanárak gyors csökkenésére

A szlovákiai lakóingatlanok szédületes drágulásának a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború okozta gazdasági problémák sem vetettek véget. Az egy évvel korábbihoz képest az idei év első három hónapjában csaknem a negyedével nőttek az árak. Mire számíthatunk az elkövetkező hónapokban?

„A kínálati oldalon az ingatlanárak az idei első negyedévben 8,5 százalékkal nőttek az előző negyedévhez és 23,3 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest” – nyilatkozta Roman Vrbovský, a szlovák jegybank elemzője. Az általuk most közzétett felmérés szerint a szlovákiai lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára az idei első negyedévben elérte a 2510 eurót, a tavalyi 2035, és a két évvel korábbi 1671 euróval szemben.

„A négyzetméterenkénti átlagár az előző negyedévihez képest is 195 euróval nőtt, amihez elsősorban a pozsonyi lakások látványos drágulása járult hozzá, az átlagosnál nagyobb árugrást regisztráltunk azonban Kassa és Nagyszombat megyében is”

Hírdetés

– tette hozzá Vrbovský. Pozsony megyében az egy évvel korábbi 2644-ről az idei év első hónapjaira 3230 euróra nőtt a négyzetméterenkénti átlagár, ami jóval meghaladja a többi megyében mért árakat. Pozsony után paradox módon Kassa megye a második legdrágább, 2244 euró/négyzetméter árral, amit Eperjes (1880 euró), Zsolna (1828 euró), Nagyszombat (1706 euró), Besztercebánya (1641 euró), Trencsén (1514 euró) és Nyitra megye (1300 euró) követ. A négyzetméterenkénti ár szempontjából továbbra is az egyszobás lakások a legdrágábbak, ezek négyzetméteréért átlagosan 3124 eurót kérnek. A kétszobás lakások esetében ugyanez 2917, a háromszobásokénál 2557, a négyszobásokénál pedig 2574 euró, míg a családi házak átlagos négyzetméterenkénti ára 2510 euró körül mozog.

„Az előző negyedévhez képest mért látványos drágulás valószínűleg szorosan összefügg a kereskedelmi bankok fokozatosan emelkedő kamatlábaival. A háztartások megpróbálták kihasználni a még mindig alacsony hitelkamatokat, felfelé tolva ezzel az árakat”

– állítja Vrbovský. Szerinte azonban a jelenlegi makrogazdasági fejlemények és a kamatlábakkal kapcsolatos várakozások nem kedveznek e tendencia folytatásának. Az elemző szerint kérdéses, hogy a fent jelzett tények milyen mértékben befolyásolják az árakat az elkövetkező hónapokban. „Semmi jele annak, hogy az ingatlantulajdonosokat a jelenlegi körülmények hirtelen, alacsonyabb áron történő eladásra kényszerítenék. Sokkal valószínűbb, hogy a jelenlegi magas árszint az elkövetkező időszakban is fennmarad” – tette hozzá Vrbovský.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »