És megjött Csurka

(…)  A maga nemében egyedülálló kormánypárti oknyomozó portál feltárta, hogy Orbán ostorozta a kommunistákat, a liberálisokat meg az európai vezetőket. Szigorú ítélete szerint a kiüresedett nihilista elit magához ragadta a zsűri szerepét: hiába van kisebbségben, mégis diktálni akar a többségnek és a nemzeteknek.

Orbán a nihilista zsűriről szóló gondolatot Csurka Istvántól vette. Mivel nem ismerhetjük a szövegösszefüggést, nem lehetünk biztosak abban, mekkora súlya volt e kitételnek a beszédben. Ám nehéz elképzelni, hogy a Pesti Srácoknak közlésre engedélyezett részletek közé csupán véletlenül került volna be a Csurka-idézet. Szóval Orbán Csurkát idézte, és azt akarta, hogy tudjunk róla.

A Fidesz 1992-ben elutasította Csurka Néhány gondolat című pamfletjét, de az ikertornyok elleni 2001-es merénylet utáni mondatait, amelyekben Csurka a megtámadott Amerikát bírálta, nem ítélte el. Innen datálódik Orbán tartósan negatív megítélése Washingtonban. 1998-ban a MIÉP megszavazta Orbán miniszterelnökségét a parlamentben. A MIÉP-delegáltak ellenzéki oldalon kerültek be az akkori médiakuratóriumokba, ahol a kormány törekvéseit támogatták. Csurka a 2002-es választások előtt koalíciós partnernek ajánlkozott, beígérte száz MIÉP-es képviselőjelölt visszaléptetését a Fidesz javára. Utolsó beszédében, 2012 januárjában, Csurka az Orbán melletti kiállásra biztatta híveit.

A kapcsolat egyoldalú maradt: Orbánnak sosem volt szüksége erre a szövetségre, csak a MIÉP szavazóira. Viszont Csurkával kölcsönösen a nemzeti erők részének tartották egymást, még ha politikájuk nem is egyezett. A nemzeti tábor határait mindketten úgy rajzolták meg, hogy abba a másik beletartozhasson. (…)

Lakner Zoltán: Csurka szelleme


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »