És még mindig nincs vége az újpesti címerügynek

És még mindig nincs vége az újpesti címerügynek

Jogerős bírói ítélet van már rég, a korábbi címer az érvényes, mégsem történik semmi.

Az újpesti címervitában a felperes UTE végrehajtás útján próbál érvényt szerezni a jogerős bírói döntésnek, amelynek eddig nem tett eleget az alperes Újpest FC.

„Az Újpest 1885 Futball Kft. azonban a jogerős bírói ítéletet nem hajtotta végre, hiszen továbbra is használja a mezeken és a csapatok egyéb felületein a jogellenes címert, valamint az ítélet rendelkező részét szintén jogsértő módon sem tette közzé a honlapján” – olvasható az UTE levelében, melyet Roderick Duchatelet klubtulajdonosnak küldött.

Hírdetés

Az UTE jelezte, ezért „végrehajtás útján tesz meg mindent a jogerős bírói ítélet végrehajtása érdekében”.

Az Újpest FC 2017. július elején mutatta be új címerét. A futballcsapat honlapja szerint a több ezer beküldött szurkolói voks alapján egyértelmű eredmény született a szavazásra bocsátott három tervezet között. A szurkolók ezután tüntetésen követelték a régi címer visszaállítását, az UTE pedig kisebbségi tulajdonosként nem járult hozzá a változtatáshoz, majd bírósághoz fordult, ám első fokon elutasították a keresetét a személyiségi jogi perben. Másodfokon azonban 2017 decemberében az anyaegyesület számára kedvező döntés született. A bíróság kimondta, hogy a futballklubnak vissza kell vonnia az új címert.

Az Újpest FC ekkor a Kúriához fordult, amely neki adott igazat, mivel indoklása szerint valamely önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet saját címerének saját döntésen alapuló megváltoztatása objektíve nem okozhatja egy attól elkülönült jogi személy jó hírnevének sérelmét. Tavaly április közepén az Alkotmánybíróság (AB) alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Kúria ítéletét. A Kúria végül idén januárban hatályban tartotta a másodfokú jogerős ítéletet. Megállapította, hogy az alperes Újpest FC megsértette a felperes UTE jóhírnevét azzal, hogy a hozzájárulása nélkül az általa működtetett felnőtt férfi labdarúgócsapat címerét megváltoztatta.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »