„És küldtek. Mentem. Ennyi az egész” – Aranymisét ünnepeltek a debreceni Szent László-templomban

„És küldtek. Mentem. Ennyi az egész” – Aranymisét ünnepeltek a debreceni Szent László-templomban

Szenes József aranymiséjét június 20-án ünnepelték a debreceni Szent László domonkos templomban . A helyi közösség jól ismeri őt, hiszen számos alkalommal helyettesítette a domonkos atyákat.

Szenes József atya a Jézus Szíve-tisztelet és az Isteni Irgalmasság missziós apostola, így sokat segített ezen lelkiségek megismertetésében a debreceni hívek körében is. 2010-ben, a Szent László Domonkos Plébánián rendezett Isteni Irgalmasság regionális konferencia egyik aktív résztvevőjeként beszélt többek között a Faustinum nevű magyarországi társulatról, melyhez a plébánia hívei közül is többen csatlakoztak. Ha Debrecenben járt, nem mulasztott el beköszönni a plébániára vagy az irodába, szívesen beszélgetett bárkivel.

Az ünnepi szentmisén hívatása összefoglalójaként Mécs László Csak ennyi az egész című versét hallhattuk Majos Pius OP atya tolmácsolásában:

„Csak annyit tudtam, Valaki szeret.
Valaki nagyobb minden boldogságnál,
minden csendnél és minden szerelemnél,
nagyobb a Földnél és nagyobb az égnél.
Tudtam, szeret. És ennyi az egész.
Hagytam magam szeretni, mint a gyermek,
a Jézus Krisztus ember-ideálja.
Hagytam magam vezetni, mint a gyermek.
A gyermekben nincs cél, nincs hősiesség,
csak megy, ha küldik, s nem tudja miért.
És küldtek. Mentem. Ennyi az egész.”

József atya a szentbeszédben emlékeztetett arra, hogy az ószövetségi korban parancs volt: nem jelenhetsz meg Isten előtt üres kézzel. Az Újszövetségben viszont Jézus kinyilatkoztatta szívét. A szív az egész ember, szívünkkel kell Istenhez emelkednünk. Ezért halljuk, mondjuk minden szentmisében: „Emeljük fel szívünket – Felemeltük az Úrhoz”.

Hírdetés

„Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki őbenne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16) – az Egyház ebből él, ebből kell tanulni, erőt meríteni, megújulni az Isten és ember iránti szeretetben.

Ki a hiteles keresztény? – tette fel a kérdést József atya. Aki jól imádkozik, és imája kapcsolja őt az Istenhez. A mai rohanó világban sajnos megfeledkezünk a lelki dolgokról, de szükséges mindennap rendezni Istennel való kapcsolatunkat, és gyűjteni a lelki kincseket, melyek elvisznek majdan az Úrhoz. Hiteles keresztényekre van szükség, akik életükkel példázzák az evangéliumot. Az Egyház megmarad a világ végéig, ahogy XII. Piusz pápa fogalmazott: „Az Egyházat bántani és vádolni lelet, de legyőzni nem, mert az ereje Istentől van”. A mi feladatunk Isten szeretetparancsának engedelmeskedve hiteles keresztényként élni a világban, mert ezzel járulunk hozzá az Egyház megmaradásához – fogalmazott Szenes József.

A szentmise végén Foltin Ernő akolitus mondott köszöntőt.

Az aranymiséről szóló bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Havas Lászlóné/Szent László Domonkos Plébánia; Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kakas Edit

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »