Érvényben marad az Obamacare

Érvényben marad az Obamacare

Elutasította csütörtökön az amerikai legfelsőbb bíróság  az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény elleni, a republikánusok által beterjesztett kifogásokat, állást foglalva amellett, hogy a republikánus vezetésű államoknak nincs jogalapjuk a kereset benyújtására.

A kifogásokat Texas és 17 másik republikánus vezetésű állam nyújtotta be 2018-ban, majd később a Donald Trump volt amerikai elnök vezette adminisztráció is csatlakozott hozzájuk. Céljuk az volt, hogy a legfelsőbb bíróság nyilvánítsa alkotmányellenesnek és érvénytelenítse a volt demokrata elnök, Barack Obama által bevezetett egészségügyi reformot.

Hírdetés

Indoklásuk szerint, miután a republikánus többségű kongresszus 2017-ben eltörölte a törvény azon rendelkezését, amely szerint büntetést kell fizetnie annak, aki nem köt egészségbiztosítást, az Obamacare alkotmányellenessé vált. Érvelésük szerint ugyanis ez a részletszabály nem választható külön a törvény egészétől.

Az Obamacare – amely 2010-ben lépett hatályba – többek között megtiltotta a biztosítóknak, hogy megtagadják a biztosítás megkötését egy már fennálló egészségügyi probléma miatt, ezen kívül lehetővé tette, hogy a fiatalok 26 éves korukig használhatják a szüleik biztosítását, valamint állami támogatással segítette a leginkább rászorulók biztosítását, amelynek köszönhetően alacsony keresetűek milliói juthattak biztosításhoz.

Joe Biden amerikai elnök akormányzata már februárban felszólította a legfelsőbb bíróságot, hogy ne nyilvánítsa alkotmányellenesnek a törvényt. Az elnök és más demokraták hevesen bírálták a törvény megszüntetésére irányuló republikánus erőfeszítéseket. Véleményük szerint körülbelül 20 millió amerikai veszíthetné el az egészségbiztosítását, ha hatályon kívül helyeznék az Obamacare-t, amely súlyos következményekkel járna a koronavírus-járvánnyal folytatott küzdelem során.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »