Értelmi fogyatékos gyereklány vált szexuális erőszak áldozatává

Értelmi fogyatékos gyereklány vált szexuális erőszak áldozatává

Értelmi fogyatékos gyereklány vált szexuális erőszak áldozatává

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a fegyházbüntetés súlyosítását indítványozta azzal a vádlottal szemben, aki szexuális közeledésének eltűrésére kényszerített egy kislányt – írja a Pestiriport.hu.

Az Egri Törvényszék folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat, aki a sértettet – a vele egy községben élő kislányt – ismétlődően és erőszakosan szexuális közeledésének eltűrésére kényszerítette.

Hírdetés

A szomszédságában lakott az értelmi fogyatékos gyermek, akire a vádlott szemet vetett és 2018. év nyarán több hónapon át erőszakoskodott vele. A mindössze 9 éves lánygyermeket a tiltakozása ellenére berángatta egy lakatlan, romos épületbe, ahol életellenes fenyegetésekkel nemi vágyának kielégítésére kényszerítette. A terhelt legalább két alkalommal kést is szorított a kiskorú sértett nyakához. Így cselekedett akkor is, amikor a szomszédban lakó férfi tetten érte, és határozott fellépésével menekülésre késztette.

A törvényszék a vádlott terhére nyomatékos súlyosító körülményként értékelte azt a tényt, hogy az életkoránál és fogyatékosságánál fogva hatékony védekezésre nem képes sértett a szexuális bűncselekménnyel olyan traumatizációt szenvedett el, amelynek következményei beláthatatlanok. A testi erőszakot meghaladóan alkalmazott élet és testi épség elleni közvetlen fenyegetést, valamint ittas állapotát ugyancsak a vádlott terhére rótta.

A többségben lévő súlyosító körülményekre tekintettel vele szemben középarányos szabadságvesztés büntetést szabott ki. A törvény kötelező rendelkezése alapján továbbá végleges hatállyal eltiltotta minden olyan foglalkozástól vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyba kerül.

Az ítélet ellen a vádhatóság jelentett be fellebbezést, amelyben a fegyházbüntetés súlyosítását indítványozta. Indokolása szerint noha a törvényszék alaposan tárta fel a bűnösségi körülményeket, a büntetési tétel középmértékével azonos rendelkezése nem elegendő. A vádlott és védője az elsőfokú bíróság ítéletét tudomásul vette.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség jogorvoslati indítványában utalt arra, hogy számos szexuális bűncselekmény rejtve marad a társadalom és a hatóságok előtt. A Btk. a szexuális bűncselekmények elkövetőit a sértetteket gyakran sújtó maradandó lelki sérülések miatt is fenyegeti súlyos joghátránnyal, s jelen ügyben a kiskorú sértettnek többször kellett átélnie a vádlott szexuális jellegű, durva támadását. A büntetés célja az egyéni és általános megelőzés. A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a törvényszék által kiszabott fegyházbüntetés az említett büntetési célok elérésére elégtelen, ezért a szabadságvesztés súlyosítását indítványozta.

Az ügyben a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dönt.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »