Értelmetlen halál: hiába figyelmeztetnek a közutasok

Értelmetlen halál: hiába figyelmeztetnek a közutasok

A közútkezelő dolgozója az áldozata annak a balesetnek, mely ma délelőtt Lébénynél történt: egy bolgár kamion csapódott a pályamunkálatokra figyelmeztető járműnek. A 2000-es évtől napjainkig 17 mérnökségi szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt. Ahogy itt is, a legtöbb baleset a munkaterület kezdeténél történik. 2019-ben 12 esetben rohantak járművek a közutas autónak.

A munkaterületeken történő balesetek a világ valamennyi pontján gondot jelentenek. Magyarországon ugyanakkor a környező országokhoz képest jóval nagyobb a tranzit forgalom, a balkáni, Nyugat-Európa irányába tartó forgalom jelentős része halad át hazánk útjain, a hazaitól gyakran jelentősen eltérő közlekedési morált képviselve. Emellett Romániából, s az azon túli országokból érkező „ingázó” munkavállalók tömege gyakran hosszú utazási időt követően és kora hajnali órákban érik el a magyar utakat, ami kiemelten kockázatos egyes szakaszok esetében, főleg a gyorsforgalmi úthálózaton. Emiatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaly már kampányt indított, felhívva a figyelmet munkatársaik védelmére. Apukánk közutas, biztonsága a kezedben van – most is ez olvasható a közút közösségi oldalán.

A 2000-es évtől napjainkig 17 mérnökségi szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt. Ezen tragikus esetekben közös, hogy a munkaterületek mellett a vétkes jármű vezetője nem a kihelyezett forgalmi jelzéseknek, korlátozásoknak megfelelően közlekedett, és legtöbbször a megengedett sebességet jelentősen túllépte.

Hírdetés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos, mintegy 32 ezer kilométeres közúthálózaton 93 mérnökségén keresztül látja el a szükséges üzemeltetési és fenntartási feladatokat. A mérnökségeken – és így közvetlenül az utakon – mintegy 4000 munkavállaló dolgozik, akik nap mint nap balesetveszélyes helyzetekkel néznek szembe. Az út mentén dolgozókra nézve a legtöbb baleseti helyzet a gyorsforgalmi hálózaton alakulhat ki, ahol a járművekkel a fő- és mellékutakhoz képest nagyobb sebességgel közlekednek, de ezen utakon is gyakoriak a balesetek. A gyorsforgalmi utakon csak 2018-ban 83 baleset történt munkavégzéses útszakaszokon. A legtöbb baleset a munkaterület kezdeténél történik: vagy nem engedik be az elfogyó sávból az autósok egymást vagy figyelmen kívül hagyják az előjelzéseket, hogy hamarosan munkaterület következik és ezért becsapódnak a munkavégzők közé. 2019-ben 37 esetben terelőelemeknek, eszközöknek (táblák, villogósor terelőkúp, terelőfal) vagy járműveknek ütköztek a figyelmetlen közlekedők az autópályákon és autóutakon, 12 esetben közutas autónak, ebből kilencszer úgynevezett ütközési energianyelő eszköznek csapódtak be, melyek a munkaterületen dolgozókat védik, valamint a balesetet szenvedett járműben utazók sérüléseit is csökkentik. Nemcsak a munkavégzéshez szükséges eszközök, hanem a munkavégzők is gyakran megsérülnek, amikor például a lassabban közlekedő útellenőri autóba, a leállósávon vagy a padkán dolgozó munkagépekbe és az út szélén várakozó brigádszállító autóba csapódnak be. Ilyenkor a legjobb esetben is zúzódások, könnyebb sérülések alakulnak ki, de gyakoriak a súlyos, 8 napon túl gyógyuló esetek és előfordult már halálos baleset is. Az elmúlt néhány évben csaknem 30 ilyen eset történt közutasokkal. A gyorsforgalmi szakaszokon átlagosan hetente történik munkavállalókkal kapcsolatos, munkaterületen történő közlekedési baleset.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. már 2019-ben országos figyelemfelhívó kampányt indított „Biztonságunk az Ön kezében van!” címmel. Az üzenet egyértelmű: a munkaterületeken elengedhetetlen, hogy az ott közlekedők fokozottan figyeljenek és tartsák be az ideiglenes korlátozásokat, nemcsak a munkát végzők, hanem saját érdekükben is. Országszerte összesen száz óriás molinót helyeztek ki a szakemberek forgalmasabb útszakaszok felett, emellett a társaság valamennyi útellenőri autóján is látható a kampány fő üzenete, valamint a közösségi média felületeken is hangsúlyosan megjelent a téma. Készült egy, a munkavégzés közben elhunyt közutasok hozzátartozóival és munkatársaival készült megrázó videó, melyben a szeretteiket gyászolók szólalnak meg, ezzel is felhívva a figyelmet.

A társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel, a munkaterületek sebességkorlátozási szabályait betartva haladjanak el a közutakon munkát végző kollégák mellett. A kihelyezett jelzések szükségesek, még ha az autósok adott esetben nem is látják a munkavégzés minden fázisát. Néhány száz méternyi munkaterületen másodpercekben mérhető az az idő, amit azzal nyernek, ha gyorsabban hajtanak, viszont minél nagyobb sebességgel közlekednek, hatványozottan nő a baleset valószínűsége.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. számos megelőző intézkedést tett és tesz. Külön munkacsoportot hoztak létre a szervezeten belül, hogy olyan munkaszervezési folyamatokat állítsanak össze, melynek köszönhetően az utakon dolgozó szakemberek még nagyobb biztonságban lehetnek. A terelések kiépítésének koreográfiáját is újratervezték a biztonságos kiépítés és bontás érdekében. Az előjelzéseket meghosszabbították az egyes munkaterületeknél a lehetséges mértékben úgy, hogy a tényleges munkavégzéstől távolabb kezdődjön a korlátozás. Így, bár nagyobb területet zárnak le, de ezzel nagymértékben tudják munkatársaikat védeni, ugyanis a legtöbb baleset a munkaterület kezdeténél történik. További cél, hogy a kézi erővel végezhető terelés kiépítési munkafázisok munkagép, energiaelnyelő berendezés fedezetében történjenek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »