Értékelni örökségünket, s továbbvinni a megtartó kegyelem lábnyomát

Értékelni örökségünket, s továbbvinni a megtartó kegyelem lábnyomát

Rimaszombatba érkezett az Ideje az építésnek című kiállítás, mely a Rómer Flóris Terv keretében megújuló műemléktemplomokat mutatja be. A vendégeket Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese üdvözölte, a tárlatot Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekkel kapcsolatos feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztosa nyitotta meg.

Földváry Gábor miniszteri biztos kiemelte, a határon túli utazások leállítása idejére nincs is jobb időtöltés, minthogy Rimaszombatba látogassanak, s megtekintsék mindazt az örökséget, amely az egész Kárpát-medence ezeréves történelmét felöleli.

„Amikor 2015-ben a magyar kormány úgy döntött, hogy elindítja a Rómer Flóris Tervet,  a Teleki László Alapítvánnyal közösen három célkitűzést foglalt bele a tervbe. Az első, feltárni mindazt az értéket, ami a miénk. A második, helyrehozni, s újra ragyogó állapotba hozni mindazt, ami egyszer már megvalósult. És a harmadik pedig mindezt átadni” – nyilatkozta Földváry Gábor a kiállításmegnyitón.

A kiállítás a Kárpát-medence épített örökségének egy részét kívánja bemutatni. A Felvidéken ebben az időszakban a Teleki László Alapítvány közreműködésével a következő településeken folytak felújítási munkálatok: Bodrogszentes (Kassa megye); Csécs (Kassa megye); Felsővály (Besztercebánya megye); Hontvarsány (Nyitra megye); Iske (Kassa megye); Lakszakállas (Nyitra megye); Péder (Kassa megye); Tornalja (Besztercebánya megye); Zsíp (Besztercebánya megye).

A miniszteri biztos örömét fejezte ki, hogy a fiatalok, gyerekek is megjelentek a kiállításmegnyitón. Sőt, bízik benne, hogy gyermekcsoportokat is elhoznak az interaktív kiállításra, ahol jó szórakozást jelenthet a kincskeresés vagy a gólyamotívum megtalálása és összerakása.

„Azt kívánom, hogy kapjanak kedvet minél többen ily módon is megismerni az örökségünket. S majd amikor már kötetlenebbé válik az utazás, kapjanak kedvet ellátogatni más Kárpát-medencei vidékekre is” – mondta a kiállítás résztvevőinek, arra kérve őket, hogy vigyék hírét a programlehetőségnek.

„Minden hagyomány csak akkor élhet, ha az élettel teli a falakon belül is, nem csak a homlokzatot festjük ki” – szögezte le Földváry Gábor miniszteri biztos.

Hírdetés

Általa a kultúránk, a nyelvünk, a magyarságunk, a történelmünk élettel telhet meg további évszázadokra.

Géresi Róbert püspökhelyettes is kifejtette, hogy

„Az épített örökség ezt a lábnyomot jeleníti meg. A bibliai üzenet, mely szerint tanítsuk meg a gyermekeinket, utódainkat ennek megőrzésére, szintén azt mutatja, hogy fontos számunkra a múlt” – mondta.

Hangsúlyozta, ettől még nem a múltban élünk, hanem a jövő reménységével.

A püspökhelyettes kiemelte, Gömörben is nagyon sok csodálatos műemléktemplom van, s mi az őseink alkotta értékek megőrzésében és élettel való megtöltésében vagyunk érdekeltek.

A kiállításmegnyitót megtisztelte jelenlétével többek közt Ft. Erdélyi Géza ny. püspök; Molnár Sándor zsinati főtanácsos; Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese és a megye több lelkipásztora, gondnoka és gyülekezeti tagok.

A tárlat Rimaszombatban, a Csillagház mellett a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Tudományos Gyűjteménye épületének kiállítótermeiben augusztus 31-ig tekinthető meg.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »