Érsek üzent a városoknak: ha elhanyagoljátok a behavazott járdák karbantartását, bírságot kaptok

Érsek üzent a városoknak: ha elhanyagoljátok a behavazott járdák karbantartását, bírságot kaptok

Nyitókép: Ján Krošlák

A városok és a falvak több tízezer eurós büntetésre számíthatnak, amennyiben az új törvény értelmében elhanyagolják a behavazott járdák karbantartását és tisztítását. Mindeközben azonban több város is jelezte, hogy nem rendelkezik elegendő kapacitással a járdák rendben tartásához.

Míg az Érsek Árpád (Most-Híd) vezette közlekedésügyi minisztérium bírságokkal fenyegetőzik, addig az önkormányzatok arra panaszkodnak, hogy nem volt elég idejük felkészülni az új téli kötelezettségekre.

Hírdetés

A közlekedésügyi tárca azonban elutasítja az önkormányzatok érvelését, és azt állítja, hogy a települések már több mint egy éve tudnak erről a rendelkezésről. A tárca tájékoztatása szerint a közutakról szóló törvény tavaly májustól lépett érvénybe.

Az új törvény meghozataláig az egyes épületek tulajdonosainak kellett karbantartaniuk a járdákat. A minisztérium szerint azonban alkotmányellenes volt a tulajdonosokon számon kérni azoknak a járdáknak a karbantartását, amelyek nem az ő tulajdonukba tartoztak.

Amennyiben a városok és a falvak elhanyagolják a járdák karbantartását 33 190 euróig terjedő bírságot szabhatnak ki rájuk. Mindemellett, ha valakinek kára keletkezik a járdák karbantartásának elhanyagolása miatt, azért is az illető településnek kell fizetnie.

Sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »