Érsek emelni akarta az autópálya-matrica árát, ezért sem ért egyet annak eltörlésével

Érsek emelni akarta az autópálya-matrica árát, ezért sem ért egyet annak eltörlésével

A Most-Híd közlekedésügyi minisztere nem ért egyet Andrej Danko (SNS) házelnök javaslatával, hogy 2021-től töröljék el az autópálya-matricákat.

Mint elmondta, az állami költségvetésben ezzel 80 millió eurós hiány képződik, ami hiányozni fog az autópálya-építéseknél és a gyorsforgalmi utak karbantartásánál.

 „Ha úgy döntenek, úgy lesz, de ilyen következményekkel. Én nem támogatom az ötletet,“

mondta Érsek, az R7/D4-es szakaszok pozsonyi ellenőrzése során.

Hírdetés

Mint elmondta, azok a képviselők, akik megszavazzák az autópályahasználati-díj eltörlését, mondják meg azt is, honnak akarják pótolni a kiesést. „A költségvetés sarokszámai adottak. Nem tudom, hogy fogja ezt kigazdálkodni a pénzügyminiszter. Vélhetően elveszi majd a többi tárcától,“ mondta Érsek.

A miniszter szerint a pénzkiesés hiányozhat a vasúti közlekedésnél is. Mint elmondta, mivel az autópálya-matrica ára már 11 éve nem emelkedett, ő épp hogy az emelésén gondolkodott.

A kormány szerdán szavazta meg az autópálya-matrica eltörléséről szóló törvényt, mely 202.  január 1.-én lépne életbe. A 3,5 tonnáig terjedő motorosok a jövő évtől így ingyen használhatnák a szlovákiai autópályákat. A kormány minderről gyorsított eljárásban döntött. A parlamentnek rendkívüli ülésén jövő kedden, február 18-án kellene a javaslatról szavaznia.

Szakértők szerint a javaslat végső elkeseredésben született ötlet, hogy mentse a választók szavazatát.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »