Erre pörögnek a magyarok az ingatlanpiacon

Amíg tavaly az emberek közel kétharmada 56 négyzetméteresnél nagyobb, három- vagy négyszobás otthont álmodott magának, addig úgy tűnik, hogy valós kereslet inkább a kisebb alapterületek iránt erősebb – derül ki a Balla Ingatlan közleményéből.

Gaál Tibor, a Balla Ingatlan újépítésű lakások értékesítésével foglalkozó ingatlanközvetítője elmondta, a piacon most jellemzően garzonokat, másfél szobás ingatlanokat keresik az érdeklődők. Ugyanezt megerősítette Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője is, aki úgy látja: elsősorban a “kéthelyiséges”, vagyis a másfél vagy kétszobás lakások iránt mutatkozik jelentősebb kereslet. Ugyanakkor érzékelhető az igény a három lakóhelyiséges, nappali plusz két félszoba, vagy két szoba és egy félszobás lakások iránt is – mondta a szakértő hozzátéve: elsősorban az újépítésű lakások árainak emelkedése az oka annak, hogy a vevők inkább a kisebb alapterületek irányába keresgélnek.

Egy lakótelepi lakás is lehet vonzó befektetés – Kép: Vémi Zoltán

Egy lakótelepi lakás is lehet vonzó befektetés – Kép: Vémi Zoltán

Ez számít a leginkább újlakás-vásárlásnál

Újlakás-vásárlásnál az ár a legfontosabb szempont – szögezte le Tóth Viktória. Ezzel áll összefüggésben az is, hogy hol helyezkedik el az adott ingatlan. A piacra bepillantó érdeklődőknek ugyanis gyorsan szembesülniük kell azzal, hogy az általuk általában preferált területeken sok esetben magasabbak az ingatlanárak, mint amire számítottak. Márpedig a Balla felmérése szerint a legtöbben a XI. és a XIII. kerületet szemelték ki maguknak letelepedési célpontként, melyek nem a legolcsóbb kerületek közé tartoznak. Ezért körülnéznek más helyszíneken is, ahol olcsóbban tudnak vásárolni – mondta Gaál Tibor.

Ugyanakkor a szakértő szerint alapvetően két nagy csoportja van az új lakás vásárlóknak: az egyik csoport az, amelyik saját célra keres lakást. Nekik általában az a fő szempont, hogy mikor készül el a beruházás, illetve, hogy a beígért átadási határidő valóban tartható-e. Ők kicsivel többet is hajlandóak fizetni a gyorsabb beköltözés érdekében. A másik csoportba a befektetési célú vásárlók tartoznak, akik nem annyira érzékenyek az átadási határidőkre. Ők elsősorban megbízható beruházót és kedvező finanszírozást keresnek.

Mindezek mellett persze további, kisebb súlyú tényezők is megjelennek szempontként a választásnál. Ilyen például az, hogy az adott ingatlannak van-e erkélye – hívta fel a figyelmet Tóth Viktória. De szempont még közlekedés és a környezet is, mint általában minden ingatlanvásárlásnál. Emellett kisebb lakásoknál fontos tényező az illetékkedvezmény, ami egy 30 millió forintnál olcsóbb ingatlan esetében 600 ezer forintot jelent, ugyanakkor használt lakásokra nem érhető el. Ez tehát egy olyan szempont, ami miatt inkább új lakást választanak az emberek, különösen akkor, ha hasonló kategóriájú használt lakást csak az újépítésűhöz közeli áron találnak.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »