Erőteljes offenzíva indult Aleppóért, ezrek menekülnek

Aleppó eddig felkelők által ellenőrzött részeinek legalább a harmadát foglalták el vasárnapra a damaszkuszi vezetés csapatai. Az észak-szíriai város keleti kerületeiből sikerült kisöpörni a lázadócsoportokat, az ostromlott városrészből ugyanakkor ezrek menekültek el más negyedekbe – írja az AFP. A BBC a helyi állami televízió legfrissebb híreire hivatkozva azt közölte, hogy a szíriai hadseregnek sikerült visszafoglalnia a kulcsfontosságú Szakúr negyedet, amelynek ellenőrzésével Aszad erői végleg kettévágták Aleppó keleti részét. A harcok jelenleg itt és Hejdaríja negyedében dúlnak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) adatai szerint egy nap alatt tízezren menekültek el Aleppó keleti feléből. Hatezren a Makszud sejk negyedben kerestek menedéket, mások pedig Aleppónak a kormányerők kezén lévő övezetében.

Az Oroszország és Irán katonai támogatását élvező, Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők ezzel jelentős áttörést értek el a november közepén nagy erőkkel megkezdett aleppói offenzívájukban, amelynek célja, hogy teljes egészében elfoglalják az ország második legnagyobb városát. Aleppó keleti részében a legutóbbi időkig mintegy 250 ezer ember élt a damaszkuszi vezetés négy hónapja tartó teljes ostromzára alatt, november 15-e óta azonban a szíriai légierő minden korábbinál pusztítóbb bombázásainak voltak kitéve.

A keleti városrész legnagyobb negyedének, a Maszakin Hannano kerületnek szombati elfoglalását követően a kormányerőknek vasárnap további öt szomszédos kerületet sikerült bevenniük – számolt be róla az OSDH. A lázadók aleppói területük legalább 30 százalékát elvesztették, az eddig általuk ellenőrzött szektor északi kerületeinek nagy részét.

(MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »