Erőszakos és hasznos búcsút vett a Rosetta űrszonda

A kutatott üstökösre zuhanva befejezte küldetését pénteken a Rosetta űrszonda, amelyet az Európai Űrügynökség (ESA) 12 éve bocsátott fel a 67/P Csurjumov/Geraszimenko égitest tanulmányozására.

A űrjármű közép-európai idő szerint 12.38 perckor ért földet az üstökösön, de a németországi Darmstadtból irányított, történelmi jelentőségű becsapódás a nagy távolság miatt csak 13.18-kor volt észlelhető a Földön. A terveknek megfelelően az űrszonda és összes berendezése örökre kialudt, a darmstadti űrközpontnak minden kapcsolata megszakadt a Rosettával.

A Rosetta a 14 órán át tartó zuhanás közben is készített közeli felvételeket és gyűjtött adatokat a felszínközeli gázokról.

Ez az első űrszonda, amely elérte egy üstökös felszínét. Előtte két éven át gyűjtötte a Földtől 720 millió kilométerre lévő égitestről az adatokat, amelyek évtizedekre munkát adnak a tudósoknak.

Valószínűleg üstökösökben találhatók a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti létrejöttének legrégebbi, javarészt változatlanul maradt nyomai, így értékes információkkal szolgálnak „a világ keletkezéséről”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »