Erőszakba fulladt Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns kampányrendezvénye

Erőszakba fulladt Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns kampányrendezvénye

A rendőrség korábbi információival ellentétben Donald Trump chicagói kampányrendezvényén mégis voltak sebesültek és letartóztatások. A rendezvényt Chicagóban tartották volna, de Trump hívei és ellenfelei összecsaptak, ezért a republikánus elnökjelölt-aspiráns elnapolta a nagygyűlést. Két republikánus elnökjelölt-aspiráns jelezte: lehetséges, hogy nem támogatják Trump elnökjelöltségét.

 

A chicagói Illinois Egyetemen tervezett kampánygyűlésen több száz, Trump-ellenes tüntető jelent meg, és összecsapott az elnökjelölt-aspiráns híveivel. Donald Trump kampányának felelőse lemondta és elnapolta a rendezvényt, maga Trump pedig az MSNBC televíziónak pénteken este adott interjújában elítélte az erőszakot, a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában pedig elhárított minden felelősséget a történtekért.

 

Az amerikai titkosszolgálat emberei egy rendbontót állítanak elő Donald Trump szombati Dayton-i kampányrendezvényén. Fotó: REUTERS/William Philpott

 

Szombat reggelre kiderült, hogy az összecsapásokban két rendőr megsérült, és öt tüntetőt letartóztattak.     Az amerikai politikai élet élénken reagált az eseményekre. Két republikánus elnökjelölt-aspiráns – Marco Rubio, floridai szenátor és John Kasich Ohio-i kormányzó – szombaton jelezte, nem biztos, hogy támogatni fogja  Donald Trump elnökjelöltségét.

 

Kasich pedig Cincinnatiban kampányolva azt fejtegette, hogy a Trump teremtette “mérgezett környezetben különösen nehéz támogatni őt”. Majd hozzátette: “Mi jobbak vagyunk ennél”.

 

Trumpot tette felelőssé a történtekért a harmadik, még mindig versenyben lévő elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz, texasi szenátor is. “Ő az egyetlen az elnökjelöltségért küzdők közül, akinek a rendezvényein elszabadul az erőszak. Nem ez volt az utolsó incidens… nekünk nem így kell politizálnunk” – fogalmazott a texasi szenátor.

 

A biztonsági szolgálat gyűrűjében Trump fedezékbe vonul. Rotó: REUTERS/Aaron P. Bernstein

 

Közben Trump szombaton Ohio állam két városában, Daytonban és Clevelandben, este pedig Missouriban kampányolt. Szombaton délelőtt miniblogjában azt írta: a chicagói tüntetők szervezett csoportokban érkeztek, és semmibe vették az amerikai alkotmány első kiegészítését. Ez az alkotmány-kiegészítés garantálja a szólás-, és gyülekezésszabadságot. A New York-i üzletember még hozzátette: a Chicagóban történtek mozgósították Amerikát.

 

Barack Obama amerikai elnök a Donald Trump chicagói kampánygyűlésén történt előző napi verekedések után arra figyelmeztette az elnökjelöltségre pályázó politikusokat szombaton, hogy kerüljék a feszültségkeltést és az inzultusokat.

 

MTI

Nyitókép: Pillanatkép a chicagoi zavargásokból – Trump vs Trump, Forrás: npr.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »