Erőss Zsoltnak akar emléktáblát állítani a Kancsendzöngán négy gyergyói fiatal

Erőss Zsoltnak akar emléktáblát állítani a Kancsendzöngán négy gyergyói fiatal

A Himalájába indult négy gyergyószentmiklósi fiatal hétfő délben, hogy a Kancsendzönga alaptáborában emléktáblát állítsanak Erőss Zsoltnak, a gyergyói származású, 2013-ban a 8556 méteres Kancsendzöngán eltűnt legeredményesebb magyar hegymászónak és mászótársának, a gyöngyösi Kiss Péternek – számol be Balázs Katalin a kronika.ro-n.

A tapasztalt magashegy-járó Köllő Zsolt, Fülöp László, Ambrus Zoltán és Csibi Márti nem kedvtelésből indult Nepálba, hanem küldetést teljesítenek. Gyergyószéken emléktáblák jelzik, hol kezdett hegyet mászni Erőss Zsolt. Tábla áll egykori orotvai iskolája falán, a Salamon Ernő Gimnázium előtt kőtömb és a nevét viselő osztályterem jelzi, hogy itt érettségizett, továbbá róla nevezték el a csíkszeredai sportcsarnokot. De jelet hagytak barátai az Oltárkőn is, hiszen a hegymászást a Hagymás-hegységben kezdte a Hópárduc. Most újabb táblát készítettek, amelyeket a Himalájában található Kancsendzöngán akarnak elhelyezni, ahol Erőss Zsolt az utolsó lépéseit megtette 2013 májusában.

A négy fiatal az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) országos szervezetének és gyergyói osztályának megbízásából indult a közel négyhetes útra, számos térségbeli település és vállalkozó támogatásával. Az emlékjelet a Kancsendzönga déli alaptáborának közelében, 4–5000 méteres magasságban helyezik el. Az ehhez szükséges engedélyeket az az utazási iroda szerzi be, amely a csapat himalájai útját szervezi, de azt pontosan még nem lehet tudni, hogy hol állítják fel a táblát. A hétfői indulást testi-lelki felkészülés előzte meg, saját módszerekkel, egyénileg és közösen is edzettek az útnak indulók. A csapat minden tagja járt már magasabban, ám ez alkalommal a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy viszonylag hosszú ideig lesznek 3500–5500 méteres tengerszint feletti magasságban, miközben kétszáz kilométert tesznek meg gyalogosan. Az út ezen részét 17–18 naposra tervezték, de ez változhat az időjárás függvényében, akárcsak a táblaállítás körülményei.

Itt a kitartáson van a hangsúly, viszonylag hosszú utat kell megtenni, esetenként napi 2000 méteres szintkülönbséggel. Ehhez próbáltuk hozzáedzeni magunkat fizikailag és mentálisan is” – nyilatkozta a csapat hölgytagja, Csibi Márti. A fiatalok indulásakor jelen volt az EKE gyergyói osztályának elnöke, Vadász-Szatmári István is. Mint mondta, a helyi és országos szervezet, valamint Gyergyószék is büszke lehet, hogy van négy olyan ember, aki vállalja az utat. „Négyük rendelkezik olyan fizikai erőnléttel, hogy ezt végigvigyék. Önkéntesen vállalták, és tudom, hogy sikerrel fognak járni” – mondta az elnök. Gyergyószentmiklósról kisbusszal indult a csapat Bukarestbe, onnan repülőgéppel utaznak tovább Nepálba. Kathmanduból Suketarba, a gyalogostúra kiindulópontjához vagy repülőn vagy terepjáróval érkeznek 8–10 órás út során. A térti repülőjegyük november 3-ára szól – írja a kronika.ro.

The post Erőss Zsoltnak akar emléktáblát állítani a Kancsendzöngán négy gyergyói fiatal appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »