Erősödött kissé a forint

Szerény mértékben ugyan, de tovább erősödött csütörtökön a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon.

A forint erősödése a magyar költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatók javuló befektetői megítélésének tulajdonítható. A pénzpiacokon erősödik az a meggyőződés, hogy a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s után a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő intézet, a Moody’s is befektetésre ajánlott kategóriába emeli a magyar adósbesorolást novemberi felülvizsgálata során.

Csütörtökön ezt a várakozást a Saxo Bank vezető makrogazdasági elemzője Christopher Dembik is megerősítette az MTI-nek adott interjúban. Elmondta: a gazdaság a már megtörtént felminősítések tanúsága szerint is egyre jobb állapotban van és a befektetők is kevésbé érzékenyek a politikai kockázatokra.

Az eurót este hét órakor 304,43 forinton jegyezték a kora reggeli 304,89 forint után, ami nagyjából megfelelt az előző esti árfolyamnak. Az eurót 305 forint alatt legutóbb tavaly májusban jegyezték.

A svájci frankkal szemben szintén erősödött kissé a forint, az árfolyam a kora reggeli 278,89-ről 278,44 forintra csökkent.

A dollárral szemben viszont gyengült a forint csütörtökön – a dollár jegyzése 272,28 forintról 272,83 forintra emelkedett – ami a dollár főbb devizákkal szembeni erősödésének tulajdonítható. Az euró árfolyama 0,43 százalékos gyengüléssel 1,1200 dollár alá csúszott, este hét órakor jegyzése 1,1160 dolláron állt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »