Erősíteni kell a magyar-német gazdasági együttműködést

Erősíteni kell a magyar-német gazdasági együttműködést

A magyar-német együttműködést hangsúlyozta Orbán Viktor és Angela Merkel a mai nemzetközi sajtótájékoztatón Sopronban, ahol szót ejtettek a kiváló gazdasági kapcsolatokról, az innovációst és kutatást érintő közös projektekről, valamint a magyar haderő fejlesztéséről is. A migráció kérdésében is a közös pontokat emelte ki a két kormányfő, egyetértés van többek között a határvédelem fontosságában, illetve abban, hogy a bevándorlás okait kell kezelni, lehetőség szerint a kibocsájtó országokban.

– Ünnepelni jöttünk, de dolgoztunk is – kezdte nemzetközi sajtótájékoztatóját Orbán Viktor miniszterelnök, aki délelőtt Angela Merkel német kancellárral közösen szólalt fel a soproni belvárosi evangélikus templomban tartott ökumenikus istentiszteleten.

A kormányfő kiemelte, hogy főként gazdasági kérdések adták a megbeszélések súlypontját. Orbán Viktor kifejtette, hogy a Németország és Magyarország közötti kereskedelem meghaladta az 54 milliárd eurót. – Ez az összeg minden évben rekordot dönt – mondta a miniszterelnök.

Az innovációs és kutatási projektek menetrendjét a két ország szakminiszterei határozzák meg, és a sikereket látva ez a jövőben is így lesz.

A német kancellár szavai szerint nem tudják eléggé méltatni ezt az eseményt és ismét megköszönte a magyaroknak az ország szerepvállalását az 1989-es eseményeknél.

Mindkét kormányfő kiemelte a hadiipari együttműködést. – Magyarország most építi fel a korszerű és ütőképes haderejét és ebben fontos szerepet játszik a német hadiipar – hangsúlyozta Orbán Viktor. Emellett mindkét vezető elmondta, hogy az EU nyugat-balkáni bővítése prioritást élvez.

– A kétoldalú kapcsolatok jók, a migrációval kapcsolatban nem vagyunk mindenben egy véleményen, de abban egyetértünk, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Angela Merkel. A kancellártól azt szerettük volna megtudni, hogy a migrációs válság miatt mélypontra került német-magyar kapcsolatok helyreálltak-e. A német kormányfő szerint a kapcsolatok jók, amit az is mutat, hogy a felek tudnak egymással egyenesen beszélni.

Orbán Viktor szerint a kapcsolatok javulásához a magyar határvédelem eredményessége is hozzájárult, mivel szavai szerint a németek tudják, hogy a magyarok őket is védik.

A magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítésének szükségességéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Angela Merkel német kancellárral.

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök azt mondta: „nem látni olyan eseményeket, amelyek megzavarnák a magyar-német kapcsolatokat, viszont vannak olyan tényezők, amelyek kikényszerítik a gazdasági együttműködés erősítését”. Kiemelte: a gazdasági kérdések álltak a tárgyalások súlypontjában, hiszen Németország első számú kereskedelmi partnere és befektetője Magyarországnak.

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök azt mondta: „nem látni olyan eseményeket, amelyek megzavarnák a magyar-német kapcsolatokat, viszont vannak olyan tényezők, amelyek kikényszerítik a gazdasági együttműködés erősítését”. Kiemelte: a gazdasági kérdések álltak a tárgyalások súlypontjában, hiszen Németország elsőszámú kereskedelmi partnere és befektetője Magyarországnak.

Merkel: fontos a kereskedelmi együttműködés

Hírdetés

A Magyarországgal való kereskedelmi együttműködés fontosságát emelte ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A sajtótájékoztatón a kancellár ismét köszönetet mondott Magyarország lakosságának a határnyitásért és ezáltal a német egység helyreállításához való hozzájárulásáért.

Angela Merkel elmondta, hogy a megbeszélésen a jövőről, elsősorban az Európai Unió előtt álló kihívásokról esett szó. A kancellár egyetértett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jövőbeli elnöke azon elképzelésével, amely szerint az Európai Unió valamennyi tagállamát még jobban egyesítő politikára, “új startra” van szükség.

Angela Merkel utalt a gazdasági és a védelmi együttműködéssel, valamint a migrációval kapcsolatos kihívásokra, és közös megoldásokat szorgalmazott.

A kereskedelmi kapcsolatokról szólva a kancellár utalt a német vállalatok magyarországi befektetéseinek jelentőségére és eredményeire, amelyek jelentősen hozzájárul a német cégek sikeréhez. A kereskedelmi mérleg kiegyenlített, ami azt jelenti, hogy a két ország rendkívül szoros kapcsolatban áll egymással.

A kancellár ezzel összefüggésben utalt az uniós kohéziós és strukturális alapokra, amelyek célja a konvergencia erősítése. “Ha Magyarország növekedési rátáját megnézzük, akkor valóban látszik, hogy Magyarország az emberek érdekében jól fekteti be ezt a pénzt” – jelentette ki Angela Merkel, hozzátéve: Németország örül, hogy munkahelyek létesítésével hozzájárulhat ehhez.

A kancellár kijelentette, hogy szeretnék a tudományos, a kutatási és az innovációs együttműködést tovább erősíteni, ennek érdekében az illetékes miniszterek újabb találkozójára kerül sor.

Angela Merkel elmondta, hogy a kétoldalú tárgyalásokon szó esett a hadiipari együttműködésről, amelyet a két ország NATO-tagsága miatt rendkívül fontosnak nevezett. Nagy-Britanniával kapcsolatban érintették a Brexitet, amely a kancellár szerint olyan sajnálatos realitás, amelyet el kell fogadni. A lehető legjobb kapcsolatokat szeretnénk ápolni a jövőben is Nagy-Britanniával – tette hozzá.

A kancellár a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban geostratégiai szempontból és Európa jövőbeni egységét tekintve is fontosnak nevezte azt a kilátást, hogy a térség országai az Európai Unióba integrálódjanak.

Világgazdasági kérdéseket érintve Angela Merkel elmondta: a magyar kormányfővel egyetértettek abban, hogy meg kell akadályozni a protekcionista tendenciákat, és a többi között szükség van az Egyesült Államokkal és Kínával való kereskedelmi kapcsolatok erősítésére.

Kérdésekre válaszolva a német kancellár fontosnak nevezte a tagállamok egységes fellépésének szükségességét. Németország szeretne minden tagországgal szoros és bizalmon alapuló együttműködést. Utalt arra, hogy a következő uniós pénzügyi-költségvetési periódusban Magyarország és Közép-Európa érdekeit is képviselni igyekszik.

“Igazságos megoldásokra van szükség” – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország is figyelembe veszi a német érdekeket, és jó együttműködés várható. “Mindig kompromisszumokat kell találnunk, és ezt meg is akarjuk tenni” – jelentette ki.

A migrációról feltett német újságírói kérdésre válaszolva Angela Merkel megerősítette, hogy helyesnek tartja Ursula von der Leyen megközelítését, amely szerint “új startra” van szükség. Utalt arra, hogy az Európai Bizottság új elnöke erről sok tagállammal már tárgyalt. Kiemelte, hogy a menekülteknek elsősorban ott kell segíteni, ahol a probléma keletkezett.

Ezek közös vonások, de vannak különbségek is – jelentette ki. A probléma megoldását azonban a közös vonásoknál kell kezdeni – mondta, és reményét fejezte ki, hogy az új Európai Bizottsággal meglesznek a lehetőségek erre. Angela Merkel hozzátette, hogy ehhez természetesen hozzátartozik a határvédelem is.

A schengeni szabad mozgást fenn kell tartani, ehhez viszont a külső határokat jobban kell védeni. Ez pedig akkor sikerülhet a legjobban, ha a menekülteket kibocsátó országokkal folytatják a párbeszédet és egyezményeket kötnek velük. A cél az, hogy mindenki maradhasson a hazájában – fogalmazott Angela Merkel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »