Erősen visszaesett a görög partokra érkező migránsok száma

Erősen visszaesett az Égei-tengeri görög szigetekre érkező migránsok száma, az elmúlt nap folyamán mindössze 18-an keltek át a török partokról – közölte hétfőn a görög válságstáb Athénban.

Szombaton 162, pénteken pedig 120 migráns érkezett. Az Európai Unió és Ankara között létrejött migrációügyi megállapodást követően az újonnan érkező menekültek száma visszaesett, mindössze 1704-en érkeztek ebben a hónapban a görög partokra, azaz mintegy 189-en naponta.

Ugyanakkor múlt hétfőn 202 és pénteken 123 migránst szállítottak vissza Leszboszról és Híoszról Törökországba a megállapodás értelmében.

További visszaszállítások egyelőre nem történtek, mivel jelenleg a görög hatóságok szerint a menekültek és migránsok menedékkérelmeinek feldolgozása folyik.

A görög válságstáb becslése szerint a balkáni migrációs útvonal március 9-i lezárása óta nagyjából 53 ezerre duzzadt a Görögországban ragadt menekültek száma. Ugyanakkor nagyjából 11 ezerre tehető azoknak a száma, akik a lezárt görög-macedón határon vertek tábort abban a reményben, hogy folytathatják útjukat északnak, dacára az ismételt felszólításoknak, hogy menjenek a hatóságok által kialakított menekülttáborokba.

Az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó megállapodás értelmében az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba. Kivételt képeznek azok a menedékkérők, akik bizonyítani tudják, hogy Törökországban üldöztetésnek vannak kitéve.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »