Erősen és közösen kell visszatoloncolni

Erős és közösen kezelt európai menekültügyi és visszatoloncolási rendszert javasolt Angelino Alfano olasz belügyminiszter olasz sajtóértesülések szerint abban a levélben, amelyet német kollégájával, Thomas de Maiziere-rel az Európai Bizottságnak írt a migrációs válság megoldásáról.

Angelino Alfano és Thomas de Maiziere a levelet Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének és Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi biztosnak címezte.

A közös olasz-német levél tartalmát nem hozták nyilvánosságra. Az olasz napilapok vasárnapi értesülései szerint a belügyminiszteri kezdeményezés több javaslatot tartalmaz az EU-ba tartó migráció kezelésére. Alfano és De Maiziere a migránsok közös, európai szintű regisztrációját szorgalmazza egy európai menekültügyi hivatal felállításával, amely a már létező Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) megerősítését jelentheti munkatársakkal, irodákkal és főleg forrásokkal.

Közös határőrség

Hasonlóképpen az európai határellenőrzésért felelős Frontex ügynökség katonái a közös európai határőrség szerepét kapnák. A menekültek befogadása európai kritériumok szerint folyna, vagyis minden tagállamnak hasonló feltételek szerint kellene különbséget tennie menekült és gazdasági bevándorló között. A menekültek elhelyezése független lenne a belépő országtól, vagyis az olasz és német belügyminiszter a dublini rendelet módosítását javasolja, amely a menedékjog iránti kérelem beadását ahhoz az európai tagállamhoz köti, amelybe a bevándorló elsőként lépett be az Európai Unió területére.

A levél szerint a menekültek európai elhelyezése előre megszabott éves kvóták szerint zajlana. A javaslatok között szerepel az is, hogy a menekülteket egyenesen hazájukban vagy a tranzitországokban regisztrálnák, tehát még mielőtt belépnének az EU-ba. Ezenkívül európai szintű visszatoloncolási rendszert javasolnak az unióba belépett, de menedékkérelemre nem jogosult személyek kiutasítására.

Egységes álláspont?

Róma és Berlin egységes a migránskérdésben – írta a Corriere della Sera. Az olasz napilap úgy tudja, hogy a levélben szó van a migráció kezelése katonai és pénzügyi költségeinek európai megosztásáról, valamint egy közös európai külpolitikáról is a bevándorlás területén. A Corriere szerint a becsvágyó levél a schengeni övezet mozgásszabadságát kívánja megmenteni.

A La Repubblica úgy látja, hogy Berlin és Róma levele elsősorban Törökországnak szól a hétfőn kezdődő uniós–török csúcstalálkozó előtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »