Erős kezdés várható az európai tőzsdéken

Erős kezdés várható az európai tőzsdéken

A pénteki vegyes zárás után hétfőn indexemelkedésre lehet számítani a főbb európai tőzsdéken a várhatóan kedvező vállalati eredménybeszámolóknak köszönhetően.

A határidős indexjegyzések alapján

kezdi a hétfői kereskedést. Az euróövezeti EuroStoxx50 indextől 0,5 százalék emelkedés várható a kezdéskor.

Hétfőn elsősorban vállalati eredménybeszámolók állnak majd a befektetők érdeklődésének a középpontjában. A nagyobb cégek közül beszámolót tesz közzé az Associated British Foods, a Bank of Ireland és a Luxottica.

Pénteken az európai indexek vegyesen, többségében nyereséggel zártak: a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,23 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,25 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést. Nagy figyelem kísérheti Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének beszédét is az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt.

Londonban 0,11 százalékkal csökkent az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,18 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 index pedig 0,25 százalékkal erősödött. Madrid 0,55 százalék gyengüléssel, Milánó 0,93 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést.

Pénteken az amerikai piacok nagy nyereséggel zártak, hétfőn pedig az ázsiai piacok is többségében nagy nyereséggel indították el a globális kereskedési napot. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával Tokió 1,2 százalék, Szöul 0,3 százalék, Hongkong 0,6 százalék, Sanghaj pedig egy százalék nyereségben állt.

Az olajár két hetes csúcsot ért el hétfőn,

miután Szaúd-Arábia megerősítette elkötelezettségét a termeléskorlátozás fenntartása mellett. A szaúdi olajminiszter ugyanakkor megjegyezte, hogy reményeik szerint a jelenlegi termeléskorlátozó megállapodást jövőre már állandó árszabályozó mechanizmussal sikerül majd felváltani.

A Brent nyersolaj ára 0,24 százalékkal hordónként 67,20 dollárra, a WTI ára 0,36 százalékkal 63,78 dollárra emelkedett.

Az arany ára is emelkedésnek indult a múlt heti több mint egy százalékos, két és fél hónapja a legnagyobb veszteség után. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,81 százalékkal unciánként 1341,10 dollárra ment fel.

A dollár árfolyama csökkent, az euró erősödött. Az eurót 0,20 százalékkal jegyezték erősebben 1,2328 dolláron.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »