Erős földrengés rázta meg Romániát: károkról nincs hír, de sokan pánikba estek

Erős földrengés rázta meg Romániát: károkról nincs hír, de sokan pánikba estek

Nagy erejű, a Richter-skálán mért 5,8-as erősségű földrengés rázta meg vasárnapra virradóra Romániát.
Az Országos Földfizikai Intézet tájékoztatása szerint a 3.38 órakor (vagyis nem sokkal a téli időszámításra való áttérés előtt) bekövetkezett földmozgás epicentruma Buzău megyében volt, mintegy 151 kilométeres mélységben. A földmozgást Bukarestben is érezni lehetett.

A hatóságok esetleges károkról, illetve sérültekről egyelőre nem kaptak információt.

Hírdetés

Ellenben sokan pánikba estek a földmozgás miatt, és hívni kezdték az 112-es sürgősségi hívószámot. Constantin Ionescu, az Országos Földfizikai Intézet igazgatója szerint a mostani volt a legnagyobb földrengés ebben az évben Romániában, ugyanakkor a jelenség beleillik a Vrancea megyei szeizmikus tevékenységek sorába. A szakember szerint nem várhatóak utórengések. A rengést különben Bulgáriában, a Moldovai Köztársaságban és Ukrajnában is észlelték.

A rengés epicentrumához legközelebb eső települések Nehoiu (21 km), Kovászna (35 km), Bodzaforduló (41 km), Kézdivásárhely (49 km). Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a földmozgás hatására Bodzafordulón megszakadt az áramszolgáltatás, de rövid időn belül elhárították a meghibásodást. A Kovászna megyei katasztrófavédelem szóvivője, Marius Tolvaj szerint nem érkezett bejelentés arról, hogy anyagi kár keletkezett volna a földmozgás nyomán. Alis Grasu, a bukaresti mentőszolgálat vezetője szerint a földmozgást követő 15 percben 12 hívás érkezett az 112-es segélyhívó számra, a legtöbb esetben pánikroham miatt.

Első jelentésében egyébként a bukaresti intézet 5,7-es erejű földrengésről adott hírt, amelynek epicentruma Kovászna megyében volt, 200 méter mélységben. Később azonban pontosították az információt. Legutóbb 2016 szeptemberében és decemberében regisztráltak 5-ösnél erősebb földmozgást Romániában, mindkettő a Richter-skála szerinti 5,8-as erősségű volt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »