Erős európai határokra van szükség a francia elnökválasztás esélyese szerint

Erős európai határokra van szükség a francia elnökválasztás esélyese szerint

Az Európai Uniónak erős határokra van szüksége – hangsúlyozta pénteken Valérie Pécresse, a francia jobbközép Köztársaságiak párt elnökjelöltje görögországi látogatásán, amelynek során egy égei-tengeri menekülttábort is meg fog tekinteni.

Pécresse, a hivatalban lévő Emmanuel Macron államfő legfőbb kihívójának számít az áprilisi elnökválasztáson. “Nincs Európa határok nélkül, és a határok kérdése kulcsfontosságú Európa hatalmának kiépítése szempontjából” – jelentette ki a francia politikus az athéni Akropolisz lábánál, kétnapos görögországi látogatása kezdőnapján.

Egyáltalán nem Európa-erődről beszélünk, de nem is a bevásárlóközpont Európáról. Belépési pontokat építettünk ki, és ez azt jelenti, hogy vannak ajtók, amelyeken át kell menni a belépéshez, és számomra ez az európai modell”

Hírdetés

– mondta. Rávilágított, hogy “ez olyan modell, hogy ha be akarunk lépni valakinek a házába, akkor előbb kopogtatunk az ajtón, és engedélyt kérünk erre”. “Ez nem olyan modell, ahol minden nyitva áll mindenki előtt” – szögezte le a politikus.

Pécresse egyben nagyra méltatta az athéni vezetés bevándorlási politikáját, és példaértékűnek nevezte határvédelmi erőfeszítéseit, megjegyezve, hogy drámaian csökkent a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma. “Úgy döntöttek, hogy egyszerre lesznek megingathatatlanok és emberségesek” – állapította meg a francia politikus.

Pécresse-t a nap folyamán fogadta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök. Az elnökjelölt szombaton Számosz szigetére utazik tovább, ahol egy befogadóközpontot tekint meg, amelyben a török partok felől érkező migránsokat szállásolnak el.

Görögország szeptemberben nyitotta meg a számoszi tábort, a hivatalosan “ellenőrzött hozzáférésű, zárt központnak” nevezett létesítményt, amely részben uniós forrásból épült meg. Mintegy öt kilométerre fekszik az egykori ideiglenes befogadóközponttól és a sziget településeitől, és magas szögesdrótkerítés veszi körül.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »