Erik Kaliňák (Smer): A vakcina legfeljebb két hétig véd. Cigániková (SaS): ostobaságokat beszél

Erik Kaliňák (Smer): A vakcina legfeljebb két hétig véd. Cigániková (SaS): ostobaságokat beszél

Az aktuális járványhelyzet, a lockdown, az iskolák helyzete és a megoldási javaslatok voltak a téma a közmédia 5 perc múlva 12 című műsorában.

A kormányoldalt Jana Cigániková (SaS) és Viera Leščáková (Za ľudí), az ellenzéket pedig Erik Kaliňák (Smer) és Matúš Šutaj Eštok (Hlas) képviselték.

A koalíciós képviselpk egyetértettek abban, hogy Szlovákia jobban felkészült a járvány harmadik hullámára mint az előzőekre. Ugyanakkor hiányosságok vannak az egészségügyi dolgozók motiválásában, melynek köszönhetően 1500 ágazati munkavállaló hagyta ott a szlovák egészségügyet. Köszönhetően többek között annak, hogy például Csehországban 4-500 euróval többet kereshetnek, és nyelvi korlátok sincsenek.

Pozitív példaként Kaliňák Magyarországot hozta fel, ahol folyamatos az egészségügyi dolgozók bérének növelése, legközelebb januárban várható újabb 20 százalékos fizetésemelés.

Leščáková nehezményezte, hogy az SaS főleg szavakban támogatja az oltást és a járványhelyzet orvoslását, de a szerdai kormányülésen ők voltak az egyedüliek, akik ellenezték a lockdown további szigorítását.

Az ellenzéki képviselők együntetűen hangoztattták, hogy a lockdownt ugyan nem támogatják, de a jelenlegi helyzetben az eddigieknél szigorúbb, kemény intézkedésekre van szükség a vírus terjedésének megállítása érdekében. Jana Cigániková (SaS) elmondta, hogy a megoldás a szigorú lockdown és gazdasági támogatás mellett az intézkedések fokozatos könnyítése lehet, de csak a beoltottak számára.

„Mégpedig azért, mert a kórházakban fekvők 85 százaléka oltatlan, akik a források 93 százalékát kimerítik. Meddig engedhetjük meg magunknak, hogy ilyen kevés embert oltsunk csak be? Hosszú távú megoldásokra van szükség“-

tette hozzá Cigániková.

A Za ľudi politikusa szerint a kórházakat az idős betegek és az oltatlanok töltik meg.

„Motiválnunk kell az idős embereket az oltásra. A beoltott emberek könnyebben győzik le a fertőzést. Én magam is megúsztam otthoni kezeléssel, így nem terheltem le az egészségügyet”

Hírdetés

A beoltott betegek nem jutnak orvosi ellátáshoz

– hangsúlyozta Leščáková, hozzátéve, hogy idős, beoltott édesanyja súlyos helyzetben van és nem tudja elképzelni,hogy hová vinné őt, ha esetleg szívrohamot kapna.

„Az én anyukámnak nincs joga az egészségügyi ellátásra, mert a kórházi ágyakon oltatlan covidosok fekszenek“

– mutatott rá.

Az oltás mellett eddig nyíltan egyszeri sem kiálló Smer politikusa, Erik Kaliňák többszöri kérdésre annyit volt csak hajlandó mondani, hogy aki akarja, oltassa be magát. A Smer országos vezetésének ugyanakkor 85 százaléka be van oltva. Kaliňák ennek ellenére élő műsorban azt tudta mondani, hogy a vakcina alig két hétig óv csak a koronavírussal szemben.

Oltás és lockdown egyszerre

Jana Cigániková felkészületlennel nevezte a fiatal, alig 25 éves Kaliňákot, amiért ilyen orvosi képtelenséget mer mondani. Rámutatott, hogy a Smer a legnagyobb hullám idején szervezett országos tüntetést, ahová saját maga utaztatta a nyugdíjasokat , akik aztán szájmaszk nélkül tüntettek.

Az SaS politikusa elmondta, hogy ha valakit ma beoltunk, a pozitív eredmények csak két hét múlva jelentkeznek. A lockdown hatása ellenben azonnali, de ha véget ér, két hét után minden visszatér a régi kerékvágása. Ezért szerinte a két intézkedésnek együtt van értelme.

Leščáková szerint kénytelenek lesznek beszélni a nyugdíjasok kötelező oltásáról, különben soha nem jövünk ki a járványból.

„Mókuskerékben futunk és minél később, annál súlyosabb állapotba kerülnek azok is, akik más orvosi ellátást igényelnének”

– mondta.

Az 500 eurós utalvány 111 meleg ételt jelent.

Az ellenzék által nem támogatott 500 eurós járványutalvánnyal kapcsolatban azt mondta, hogy a csak szavakban szociáldemokraták ezzel elutasítják, hogy egy nyugdíjas az év 111 napján meleg ételt kapjon. Az 500 eurós utalványból ugyanis ennyi meleg ebedét lehetne venni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »