Érik a mandátumhosszabbítás: megszavazhatja a parlament a helyi választottak ötéves felhatalmazását

Érik a mandátumhosszabbítás: megszavazhatja a parlament a helyi választottak ötéves felhatalmazását

A törvénymódosítást kezdeményező RMDSZ szerint a jelenlegi négy évnél hosszabb időtartamú stabilitásra van szükségük a helyi választott vezetőknek, hogy megvalósítsanak egy-egy programot, stratégiát, ezért – számos európai példát követve – öt évre növelnék mandátumukat. A tervezet már a döntéshozó kamara asztalán van.
A szenátus hamarosan döntéshozó kamaraként szavaz az RMDSZ által benyújtott törvénymódosításról, amely értelmében már az idei önkormányzati választások után négy évről öt évre hosszabbodna a helyi választottak mandátuma. Cseke Attila szenátor, a szövetség frakcióvezetője a Krónikának elmondta,

meglátásuk szerint hosszabb időtartamú stabilitásra van szükségük a helyi választott vezetőknek, hogy megvalósítsanak egy-egy programot, stratégiát.

Például az európai uniós pályázatok a legfontosabb forrásai egy közösség fejlesztésének, ezek lebonyolításához időre van szükség – érvelt a politikus.

Cseke Attila emlékeztetett, Románia egy 1992-ben bevezetett, azóta elavult modell szerint működteti önkormányzati rendszerét, a nyugat-európai minták alapján kell ezt korszerűsíteni, és ebbe beletartozik a mandátumok időtartama is.

Hírdetés

Európa számos országában négy évnél tovább tart a helyi választottak mandátuma.

Ausztria volt az utolsó nyugat-európai konszolidált demokrácia, amely 2008-ban növelte meg négy évről öt évre a helyi választottak mandátumát. Románia a francia közigazgatási modellt vette át, amikor a sajátját megtervezte, ugyanakkor Franciaországban hat évre választanak helyi vezetőket. Belgiumban szintén hatéves a helyi választottak mandátuma, míg Németországban landonként változik: a többségben öt évet tart, két landban nyolc évet, és egyben tíz évre választ a helyi közösség vezetőket – sorolta Cseke Attila.

A képviselőház már megszavazta a tervezetet, a szenátus döntő kamaraként voksol a módosításról. A felsőház közigazgatási bizottságában már elkészült az elfogadó jelentés, a tervezetet a jogi bizottságnak is véleményeznie kell. Az RMDSZ politikusa abban bízik, meglesz a kellő támogatottság a módosítás elfogadására, hiszen – mint fogalmazott – az nem egy párt vagy politikus, hanem a helyi közösségek fejlődése miatt szükséges.

Ha a szenátus megszavazza a tervezetet, már ötévesek lehetnek az idei helyhatósági választásokon megszerzett mandátumok.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség felvetette, a javaslat hátterében az áll, hogy a pártok túlságosan ragaszkodnak a megszerzett mandátumokhoz, ezért szeretnék meghosszabbítani. Erre vonatkozó kérdésünkre Cseke Attila kifejtette, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek egyetlen polgármestere sincs, így nem lehet tapasztalata az önkormányzati munkáról. „A polgármestereket, megyei tanácselnököket, helyi képviselőket nem a kormány nevezi ki, hanem a polgárok választják meg. Nem kell kétségbe vonni a szavazók döntését. Ha a közösség elégedetlen a tevékenységükkel, nem választja őket újra” – szögezte le a frakcióvezető.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »