Éremremények szárazon és vízen

Éremremények szárazon és vízen

Újabb nap, újabb magyar éremesélyek, pedig ezúttal kajakosaink csak a döntőkért szállnak vízre. Női vízilabdázóink két negyedik hely után végre felállnának a dobogóra a riói olimpián, míg a legnagyobb favorit kiesését követően minden esélye megvan kalapácsvetőnknek, Pars Krisztiánnak ahhoz, hogy London aranya után Rióból se térjen haza üres kézzel. Noha nem sikerült túl jól női öttusázóinknak a vívás, nincsenek olyan nagy hátrányba, hogy ne érhessenek oda a legjobbak közé.

A TELJES MAGYAR RIÓI PROGRAM – KATTINTSON!

Amire azért számítottunk az Európa-bajnokság megnyerését követően, az most bekövetkezik: éremért játszik ma a magyar női vízilabda-válogatott, mégpedig a számunkra csodálatosan csillogó bronzéremért az oroszok ellen. Van miért hajtani, hiszen női pólósaink az elmúlt két olimpián mindkétszer éppenhogy lemaradtak a dobogóról – negyedik helyen zártak Pekingben és Londonban is –, így győzelem esetén Bíró Attila csapata az első ötkarikás érmet szerezné meg a magyar női póló történetében.

Női pólósaink első olimpiai érmüket nyerhetik, ha legyőzik Oroszországot a bronzmérkőzésen Fotó: MTI Illyés Tibor

– Nem csúsztunk szét annyira, hogy az oroszokat ne tudnánk megverni, viszont nagyon komolyan összeálltak így az olimpia végére, kemény csata lesz. Úgy gondolom, maradt annyi erő a csapatban, hogy haza tudjuk vinni a bronzérmet – jelentette ki a szövetségi kapitány, míg a csapat centere, Bujka Barbara csak annyit tett hozzá: nyerünk!

Időrendben egyébként női öttusázóink folytatják küzdelmüket a minél jobb helyezésekért, Sajnos a vívás nem ment annyira, ahogy azt előzetesen mindenki szerette volna: a világbajnoki címvédő Kovács Sarolta a 15., Földházi Zsófia pedig a 33. helyen áll, így mindkettőjüktől kiemelkedő teljesítmény kell a második napon, ha az első három között akarnak zárni.

– Kicsit szomorú vagyok, de túl kell tennem magam rajta. Még nem veszítettem el az esélyem, fel is fogok zárkózni, ugyanis a számomra kedvező versenyszámok csak most jönnek – tekintett bizakodóan a mai nap elé Kovács Sarolta.

A 2013-as Európa-bajnok Földházi Zsófia mindehhez hozzátette, “mivel volt egy fáradásos törésem, csak négy hetet tudtam készülni, így aztán nem könnyű a dolgom, de jó érzés, hogy itt lehetek az első olimpiámon”. A hátrányuk egyébként nem ledolgozhatatlan, ugyanis Kovács 60, míg Földházi 96 pontra van lemaradva az élen álló lengyel Oktawia Nowackától.

A kajak-kenu versenyek ötödik napján újabb négy számban bonyolítják le az előcsatározásokat: a Rióban már két aranyérmet szerző kajakos Kozák Danuta ezúttal a négyes tagjaként száll vízre, míg Molnár Péter K-1 200 méteren, a Mike Róbert, Vasbányai Henrik duó C-2 1000 méteren, a Hufnágel Tibor vezette férfi kajakos kvartett – Hufnágel, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás – pedig ugyancsak 1000 méteren próbálja meg kiharcolni a szombati döntőbe jutást.

– Nem izgulunk, a döntőbe mindenképpen be kell jutnunk, ezt megoldjuk, mint minden más világversenyen, aztán a fináléban minden előfordulhat. Persze vannak álmaink… – jelentette ki még az elutazás előtt Mike Róbert, aki társával, Vasbányai Henrikkel már szerzett világbajnoki címet C-2 1000 méteren, és a riói olimpia egyik nagy favoritjának is számít a magyar páros,

Az atlétáknál a gyaloglók versenyeit rendezik hat magyarral, Rácz Miklóssal, Srp Miklóssal, Venyercsán Bencével (50 km), valamint Madarász Viktóriával, Kovács Barbarával és Récsei Ritával (20 km), de az igazi izgalmakra majd magyar idő szerint szombat hajnalban kerül sor, ugyanis ekkor rendezik meg kalapácsvetésben a döntőt. A címvédő Pars Krisztián annyi átszenvedett hónap után egész jó formát mutatott a selejtezőben – idei legjobbjával, 75,49-cel a negyedik helyen jutott a fináléba –, és mivel a szám kimagaslóan legnagyobb favoritja, a lengyel Pawel Fajdek kiesett, a szombathelyi dobó akár az éremig is hajíthatja a kalapácsát.

Pars Krisztián nem akar jósolgatni a szombati döntővel kapcsolatban Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

– Az én esetleges esélyem a tapasztalatom, mindent megteszek a minél jobb szereplésért, de jósolni nem fogok – nyilatkozta a selejtező után Pars Krisztián.

A magyarok mai programja

Atlétika (Olimpiai Stadion, Pontal)
Délutáni program – 13.00–17.20: férfi 50 km gyaloglás (Rácz Miklós, Srp Miklós, Venyercsán Bence)
Esti program – 19.00–21.15: női 20 km gyaloglás (Madarász Viktória, Kovács Barbara, Récsei Rita)
Hajnali program – 02.05–03.25: férfi kalapácsvetés, döntő (Pars Krisztián).

Kajak-kenu (Rodrigo de Freitas-lagúna)
Előfutamok – 14.00–14.21: férfi K–1 200 m (Molnár Péter), 14.21–14.37: férfi C–2 1000 m (Vasbányai Henrik, Mike Róbert), 14.37–14.51: női K–4 500 m (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina), 14.51–15.07: férfi K–4 1000 m (Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás). Középfutamok – 15.07–15.21: férfi K–1 200 m, 15.21–15.29: férfi C–2 1000 m, 15.29–15.36: női K–4 500 m, 15.36–15.44: férfi K–4 1000 m.

Öttusa (Deodoro Uszoda, Ifjúság Aréna, Deodoro Stadion)
Női egyéni (Kovács Sarolta, Földházi Zsófia) – 17.00–17.30: úszás, 19.00–19.50: bónuszvívás, 20.30–21.40: lovaglás, 23.00–23.20: kombinált szám

Vízilabda (Olimpiai Uszoda)
Női bronzmérkőzés – 16.20–17.40: Magyarország–Oroszország


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »