Eredeti pompájában születik újjá a Budavári Palota Szent István-terme

Eredeti pompájában születik újjá a Budavári Palota Szent István-terme

A Budavári Palota Szent István-termének helyreállítását végző Rovitex Hungária Kft. hamarosan megkezdi az épület egykor legreprezentatívabb, ám a II. világháborúban szinte teljesen megsemmisült helyiségének rekonstrukciós munkálatait.

A Szent István-terem enteriőrjét a Nemzeti Hauszmann Terv részeként a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. által kiírt nyílt közbeszerzés eredményeként újítja fel a pécsi székhelyű lakástextil gyártó- és forgalmazó cégcsoport, amely 362 millió forintos ajánlatot tett a feladatra – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A Szent István-terem a Hauszmann Alajos-féle palotaegyüttesben a palotát és a Rudolf trónörökös részére tervezett épületet összekötő nyaktagban helyezkedett el.

A kialakításában közreműködő magyar mesterek – Zsolnay Miklós, Thék Endre, Haas Fülöp és fia, Gelb M. – díjat is kaptak munkájukért az 1900-as párizsi világkiállításon.

A helyiség a II. világháborúban teljesen elpusztult, a terem fából készült falburkolata és mennyezetkiképzése megsemmisült. Az 1950-es évektől a terem helyén más alaprajzi beosztással kutatószoba, metszettár, dolgozószoba és tároló helyiség létesült a múzeum számára, valamint a délre néző homlokzatot is átépítették.

A belső rekonstrukciót segíti, hogy maradt fenn a falat burkoló textilből, valamint a Franciaországban szövetett függöny mintadarabjaiból is. A fent említett anyagoknak, és az eredeti Zsolnay-elemeknek is óriási jelentőségük van, hiszen hiába lennének meg az eredeti tervek, számos jó minőségű fotóval egyetemben, a pontos színeket nem lehetne reprodukálni.

A munka részeként november 28-án a budai Várban, 29-én az Iparművészeti Múzeumban kezdik meg az eredeti textilek vizsgálatát. A különleges technológiai eljárásokat – teljes szálmélységig végzett analízist és speciális textilszkennert – alkalmazva meghatározható az eredeti szín, anyagösszetétel és szövéstechnika is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »