Erdőkert született a gyergyószentmiklósi kápolnáknál

Erdőkert született a gyergyószentmiklósi kápolnáknál

Kerítést állítottak, fát ültettek, közösséget építenek a Szent Anna-kápolnák megóvásáért összefogó gyergyószentmiklósiak. Szombaton több mint százötvenen dolgoztak az erdőkert telepítésén, közel hatezer facsemete gyökere került a földbe. 2022. május 01., 12:44 Fenyőcsemeték ölelik körül négy sorban azt a kéthektáros területet, amely a Csobothegyen a Szent Anna-kápolnák közelében fekszik, és ezen belül egy lombhullatók és fenyők alkotta liget születéséhez is hozzájárultak az önkéntesek.

Erdőkert született a gyergyószentmiklósi kápolnáknál

„Nem tudtuk, hogy mire számíthatunk, hogy hányan leszünk, de éppen annyian lettünk, ahányunkra szükség volt. Kétkezi munkát végzők, szakemberek, akik megfelelően tudták irányítani a munkálatot, munkagépek, amik nagyban segítették a feladat elvégzését. Mások, akik nem tudtak személyesen jelen lenni, süteményt sütöttek és azt küldtek, vagy kenyeret, sört hoztak a kalákásoknak, de az ebédhez is mind adományokból került a hozzávaló” – összegezte Csibi Márti, a kápolnák környezetének megóvására született kezdeményezés elindítója.

Képek: Örmény Katolikus Plébánia, Gyergyószentmiklós.

Hírdetés

A kaláka gyorsan haladt, hamar sikerült felállítani a drótkerítést a kéthektáros telek körül, és mellette is sikerült elültetni ebédidőig a közel hatezer facsemete legnagyobb részét. Estére pedig mindennel végezni tudott az 150–170 önkéntes, aki bekapcsolódott a munkába. A civilek mellett az önkormányzat mellékgazdaságának gépe és munkatársai is kivették a részüket az örmény egyház tulajdonában lévő területen az erdőkert telepítéséből.

„Jelenleg úgy néz ki a hely, mint aminek van gazdája. Egyelőre persze még a szögesdrótkerítés miatt nem szép a látvány, de szükség volt erre, hogy a legelő állatoktól megvédhető legyen, aztán 4–5 év múlva, mire megnő, megerősödik a fenyősövény, a kerítést el fogjuk bontani, hiszen feleslegessé válik” – mutatott rá Csibi Márti.

Addig is lesz még munka itt bőven. A bekerített részt gondozni is kell, kaszálni a csemeték mellett a helyet, és erre várhatóan júniusban szerveznek újabb kalákát, de a Szent Anna-búcsú előtt is lesz még ilyen munka. Ősszel pedig újabb faültetés a terv. A szombati kaláka kezdete előtt elhívták a helyszínre a szomszédos területek gazdáit is, hogy az esetleges későbbi vitáknak elejét vegyék, de itt sem merült fel senkinek kifogása az erdőkertültetés ellen.

Ők is örültek a kezdeményezésnek, sőt a pásztorok is, akik ezután már nem legeltethetnek ezen a két hektáron. „Úgy gondolom, első körben a közösségépítés volt a leglényegesebb, és az is fontos, hogy a természetnek is visszaadtunk valamit abból, amit korábban elvettünk tőle. Akik ebben részt vettünk, lehetőséget kaptunk újratanulni a kalákát, és tudjuk, hogy számíthatunk egymásra” – szögezte le a kezdeményező.

Gergely Imre 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »