Erdogant nem érdeklik az amerikai aggodalmak

Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi beszédében jelezte: az Egyesült Államok egyre növekvő aggodalma ellenére ragaszkodik a szíriai kurd fegyveres csoportok elleni műveletéhez.

Erdogan az 1919–23-as török függetlenségi háború egyik döntő győzelmére emlékező nemzeti ünnep alkalmával elmondott beszédében egy kalap alá vette az Iszlám Állam terrorszervezetet és a szíriai kurd milíciákat. „Műveleteink mindaddig folytatódnak, amíg az Iszlám Államhoz, a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) és annak szíriai ágához, a Népvédelmi Egységekhez (YPG) hasonló terrorszervezetek többé már nem jelentenek fenyegetést állampolgárainkra nézve” – hangsúlyozta az elnök. Erdogan nyomatékosította, hogy Törökország „sem otthon, sem a szomszédos országokban” nem tesz különbséget a különféle terrorszervezetek között.

Washington hétfőn felszólította az egymásnak feszülő török biztonsági erőket és a szíriai kurd milíciákat, hogy összpontosítsanak inkább az Iszlám Állam elleni harcra.

Az YPG az Iszlám Állam elleni harchoz légi támogatást nyújtó nemzetközi koalíció egyik kulcsfontosságú szövetségese terepen. A PKK-t viszont nemcsak Törökország, de a NATO, az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja nyilván.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »